Hlavní obsah

Kapitán Putinovy ochranné služby popsal, jak se mu podařilo utéct. Hajzle, psali mu kolegové

Bývalému kapitánovi ruské Federální ochranné služby Glebu Karakulovi se podařilo z Ruska utéct v říjnu minulého roku. V současnosti žije se svou ženou a dcerou v utajení. Nyní detailně popsal, jak se mu to podařilo.

Považuji Putina za válečného zločince, popsal bývalý kapitán jeho ochranky Gleb Karakulov Video: DOSSIER CENTER, AP

 
Článek

V říjnu minulého roku dostal Gleb Karakulov, kapitán ruské Federální ochranné služby (FSO), šanci utéct z Ruska. Byl jedním z lidí, kteří se pohybovali v těsné blízkosti Vladimira Putina. V rozsáhlém rozhovoru pro Projekt Dossier popsal, jak se mu to podařilo.

Karakulov využil oficiálních jednání v kazachtánské Astaně, kterých se pracovně účastnil. S manželkou si sbalili veškeré své věci do tří kufrů a 6. října 2022 odletěl do Astany. Jeho žena s dcerou dorazily o dva dny později a ubytovaly se v jiném hotelu.

Foto: Projekt Dossier

Gleb Karakulov

Karakulov nad svým rozhodnutím utéct z Ruska stále přemýšlel. O tom, co se v jeho rodné zemi děje, začal pochybovat během let postupně. Nelíbilo se mu, když viděl, jak nakládají vysoce postavení ruští úředníci s penězi nebo jak ruská státní média manipulují s informacemi. Poslední kapkou bylo vypuknutí války na Ukrajině.

Kapitán Putinovy ochranky utekl z Ruska. Na Západě už ochotně líčí, co a jak v Kremlu

Evropa

Nechtěl, aby se jeho dcera učila ve škole propagandě a nesouhlasil s tím, že Rusko napadlo suverénní stát.

Poslední den v Kazachstánu, 14. října, se konečně rozhodl, že opravdu uteče. Manželka vyzvedla jeho kufr, aby nebudil podezření, a po obědě Karakulov kolegům oznámil, že si zajde do města nakoupit suvenýry.

Letadlo mělo zpoždění

Se zbytkem rodiny odjel taxíkem na letiště okolo třetí hodiny odpoledne. „Od té doby už to byly jen nervy,“ popsal, protože nic víc dělat nemohl. Na letišti prošli bezpečnostní prohlídkou a Karakulovi začali kolegové posílat zprávy, ve kterých se ptali, kde je. Okolo páté odpoledne ho kolegové začali hledat. „Ty hajzle,“ přišlo mu v jedné zprávě. Letadlo, kterým s rodinou měli odletět, mělo zpoždění.

Před odletem už si vypnul telefon. Jeho manželka byla velmi nešťastná, na letišti strávili přes pět hodin, během kterých nemohli nic dělat, jen čekat, jestli se něco nepokazí. Až když prošli pasovou kontrolou v Turecku, spadl Karakulovi kámen ze srdce.

V současnosti žije s dcerou a manželkou v utajení pod bezpečnostní ochranou.

Karakulov pracoval od roku 2009 do roku 2022 jako kapitán ruské Federální ochranné služby. Je označován za nejvýše postaveného člena ruských bezpečnostních služeb, který uprchl ze země po zahájení plnohodnotné války na Ukrajině a který invazi odsoudil.

Chtějí nás popravit jako svědky zločinného vedení, stěžují si ruští vojáci na videu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám