Hlavní obsah

Chtějí nás popravit jako svědky zločinného vedení, stěžují si ruští vojáci na videu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové nedávno vzniklé ruské jednotky Bouře si stěžují, že její velitelé vyslali na východ Ukrajiny jednotky, které jim mají zabránit ve stažení. Údajně pod pohrůžkou smrti. Vojáci se s video vzkazem obrátili i na samotného prezidenta Vladimira Putina, uvedl The Guardian.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští rekruti cvičí v okupovaném ukrajinském Doněcku

Článek

„Čtrnáct dnů čelíme otevřené dělostřelecké palbě. Máme obrovské ztráty. Zemřelo 22 lidí, dalších 34 bylo zraněno, včetně našeho velitele,“ řekl ve vzkazu jeden z vojáků Alexandr Gorin. Na začátku operace se jednotka podle jiného vojáka skládala ze 161 členů.

Gorin uvedl, že jeho jednotka se rozhodla stáhnout zpět na základnu, což jim ale velitelé nedovolili. „Vyslali jednotky, nedovolí nám stažení. Vyhrožují, že nás jednoho po druhém zničí. Chtějí nás popravit jako svědky naprosto nedbalého zločinného vedení,“ dodal.

Ruské protiústupové jednotky zpravidla zaujímají pozici za frontovou linií a snaží se udržet v armádě disciplínu a zabraňují vojákům v dezerci.

„Naši velitelé jsou jedna velká kriminální organizace. Jinak to nejde říct,“ tvrdil na videu další z ruských vojáků Sergej Moldanov.

Guardianu se podařilo ověřit svědectví celkem osmi mužů, kteří se na záznamu objeví. Tři z nich potvrdili, že je záznam pravý. Prosba směrovaná prezidentu Putinovi zřejmě přinesla mužům kýžený efekt, protože jednotka už byla z fronty stažena.

Jednotka Bouře byla v lednu vytvořena ruským ministerstvem obrany, aby se zúčastnila tažení na východě Ukrajiny. Cílem jednotky bylo prolomit nejsložitější a nejelitnější obranné sektory ozbrojených sil Ukrajiny. Protiústupové jednotky pak Rusko začalo využívat v listopadu loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám