Hlavní obsah

Putinovi se rýsuje první nominace na znovuzvolení prezidentem

Pro ruského prezidenta Vladimira Putina se rýsuje první nominace na znovuzvolení nejvyšším představitelem státu ve volbách, které se uskuteční v březnu příštího roku. Navrhuje jej parlamentní strana Spravedlivé Rusko označovaná za prokremelskou. Její předseda Sergej Mironov řekl, že Spravedlivé Rusko by nemělo stavět vlastního prezidentského kandidáta a místo toho by mělo podpořit Putina.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin (vlevo) a Sergej Mironov

Článek

Mironov návrh odůvodnil slovy, že „v době vojenských akcí“ je podpora veřejnosti pro úřadujícího prezidenta důležitá. „V této souvislosti se obracím na delegáty našeho kongresu s návrhem nominovat Vladimira Vladimiroviče Putina na úřad prezidenta Ruské federace v nadcházejících volbách v roce 2024,“ řekl Mironov podle listu Kommersant na víkendovém sjezdu strany.

Její členové by o nominaci Putina měli hlasovat později. Očekává se, že ji podpoří. Strana Spravedlivé Rusko se definuje jako sociálně demokratické uskupení a je členem Socialistické internacionály.

Putin, který je představitelem strany Jednotné Rusko, vládne zemi už přes dvacet let, prezidentskou funkci zastával už čtyřikrát. V důsledku změny ústavy, kterou v roce 2020 potvrdilo referendum, se v příštím roce může o úřad ucházet znova.

Peskov: Předčasné úvahy

Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov koncem února označil úvahy o další kandidatuře šéfa Kremlu za „předčasné“. Podle zdrojů Kommersantu blízkých prezidentské administrativě už ale v Kremlu přípravy na Putinovu kampaň Putina začaly. Volby se měly uskutečnit 17. března 2024.

Čínský prezident Si Ťin-pching, který si podobně jako Putin nechal z právního řádu odstranit limit pro opakování mandátu, během březnové návštěvy v Moskvě vyjádřil přesvědčení, že Putin bude kandidovat a že z hlasování vzejde jako vítěz.

Putin rozhodl o válce s Ukrajinou už rok před invazí. Mstil se

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám