Hlavní obsah

Wagnerovci se vrátili bojovat na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wagnerovci, kteří se po nepovedené červnové vzpouře uchýlili do Běloruska, podepsali smlouvu s ruským ministerstvem obrany a opět bojují na východní Ukrajině. Prohlásil to podle listu Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinské východní skupiny vojsk Ilja Jevlaš s tím, že po ztrátě svého vůdce Jevgenije Prigožina už nepředstavují takovou hrozbu jako dřív.

Foto: Profimedia.cz

Wagnerovci se v Bělorusku zabývali výcvikem tamní armády. Ilustrační foto

Článek

Stanice CNN s odvoláním na operátora leteckého průzkumu jednotky Code 9.2, která je součástí 92. brigády ukrajinských ozbrojených sil uvedla, že wagnerovci se vrátili do oblasti Bachmutu, který ještě pod Prigožinovým velením obsadili.

„Prolamujeme tu ruskou obrannou linii, naše zásahy jsou přesné,“ řekl CNN ukrajinský operátor dronu s vojenskou přezdívkou „Groove“. „Ano, wagnerovci jsou tu také. Vrátili se, rychle změnili velitele a jsou zpátky,“ doplnil voják s tím, že přítomnost skupiny má zřejmě částečně kompenzovat nedostatek vojáků na ruské straně. „Rusko shromáždilo vojáky z okolních oblastí a přivedlo je sem. Nemají tu už moc personálu,“ podotkl.

Foto: Grey Zone, Reuters

Screenshot z jednoho z posledních videí Jevgenije Prigožina na neznámém místě před jeho smrtí při letecké havárii

„Bývalí vojáci z Wagnerovy soukromé vojenské společnosti přišli z běloruského území, kde měli své tábory,“ řekl Jevlaš.

Podle něj nyní wagnerovci nyní vstupují do nejrůznějších jednotek ruské armády, někteří putují do Afriky. Mnozí také podepsali smlouvy s ruským ministerstvem obrany a pracují jako instruktoři, další jdou do běžných bojových jednotek, ale kvůli ztrátě svého vůdce Jevgenije Prigožina nepředstavují takovou hrozbu jako loni, dodal Jevlaš.

Ukrajinští pohraničníci podle listu Ukrajinska pravda uvedli, že na území Běloruska bylo více než šest tisíc wagnerovců. Podle jejich mluvčího Andreje Demčenka jich tam nyní zbývá zhruba pět stovek.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Voják 3. ukrajinské samostatné útočné brigády nakládá bombu na dron poblíž Bachmutu

Moskva na začátku června vydala příkaz, který zavazoval všechny „dobrovolnické jednotky“ k podpisu smlouvy s ruským ministerstvem obrany, aby všechny formace spadaly jeho šéfa Sergeje Šojgua. Prigožin, který ho už několik měsíců ostře kritizoval, podepsat odmítl a vydal se „pochodovat na Moskvu“. Jeho pokus o puč ale neuspěl a mnozí wagnerovci se stáhli z ruského území do Běloruska.

Když pak v srpnu při letecké „nehodě“ zahynul Prigožin a celé vedení wagnerovců, Kreml začal tvrdit, že skupina právně neexistuje, a proto nemůže o její budoucnosti nic říct.

Ukrajinci si vyřizují účty s wagnerovci i v Africe. Jejich drony útočily v Súdánu, tvrdí CNN

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám