Hlavní obsah

Putin brzy vyhlásí druhou vlnu mobilizace, varují analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásí druhou vlnu mobilizace v nejbližších dnech, tvrdí analytici amerického Institutu pro studium války. Podle nich není vyloučeno, že se tak stane už ve středu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Institut v této souvislosti připomněl prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, který v úterý oznámil, že Putin pronese o den později projev v Petrohradě u příležitosti 80. výročí prolomení nacistické blokády Leningradu sovětskou armádou.

„Putin rád používá symbolická data, aby oslovil ruský lid. Někteří ruští prováleční blogeři poznamenali, že využije této příležitosti k vyhlášení mobilizace. Ukrajinská a západní rozvědka také opakovaně varovala před plánovanými Putinovými mobilizačními přípravami na polovinu ledna,“ uvádí zpráva amerických analytiků.

Analytici jsou přesvědčeni, že neúspěchy a ztráty ve válce proti Ukrajině si vynutí zvýšit početní stavy ruské armády, aby se Moskva s ještě větší převahou pokusila zlomit ukrajinský odpor, který trvá už 328 dní.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se chystá zvýšit počet vojáků na 1,5 milionu. To by podle jeho slov mělo zaručit „vojenskou bezpečnost státu a ubránit nové subjekty a kriticky důležité objekty Ruska“. Za nové subjekty ruští představitelé označují čtyři ukrajinské oblasti, jejichž připojení k Rusku ohlásil Putin na konci loňského září. Kyjev a většina států světa tuto anexi neuznávají.

Rusko chystá do půl roku rozhodující ofenzivu, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám