Hlavní obsah

Putin už dostal pozvánku na summit do JAR, bez ohledu na mezinárodní zatykač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin už obdržel pozvánku na srpnový summit hospodářského uskupení BRICS v Jihoafrické republice, ačkoli je na něj vydán mezinárodní zatykač. Ve čtvrtek večer to potvrdila jihoafrická ministryně zahraničí Naledi Pandorová, jejíž země je jedním ze 120 států, které mají za povinnost šéfa Kremlu po vstupu na své území zadržet.

Foto: Nardus Engelbrecht, ČTK/AP

Jihoafrická ministryně zahraničí Naledi Pandorová s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem

Článek

„Pozvánka byla zaslána šéfům pěti států BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR),“ řekla Pandorová podle agentury AFP na tiskové konferenci po jednání se svými protějšky ze zemí BRICS. Rusko na schůzce v Kapském Městě zastupoval šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Ministři se při setkání s novináři tématu možné účasti Putina na srpnovém summitu BRICS vyhýbali. Na naléhání reportérů se vyjádřila až Pandorová.

Současně řekla, že jihoafrická vláda „zkoumá všechny právní možnosti“, jak se k této ožehavé záležitosti postavit. „Závazky jsou jasné,“ dodala Pandorová, jejíž země zastává vůči ruské invazi na Ukrajinu od samého počátku spíše neutrální pozici a zdráhá se agresi jednoznačně odsoudit.

Rozhodne jihoafrický prezident

Podle ministryně, která je členkou Afrického národního kongresu (ANC), oznámí konečné rozhodnutí jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Případný příjezd Putina do JAR se mezitím stal výbušným tématem i na domácí scéně hostitelské země, když se největší opoziční strana, Demokratická aliance, obrátila na soud s žádostí, aby vydal rozhodnutí, že Pretoria musí naplnit své mezinárodní závazky, a tedy Putina zadržet.

Moskva ještě nesdělila, zda Putin do JAR osobně přijede. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nedávno řekl, že Rusko bude „řádně zastoupeno“.

Putin nemá imunitu pro summit v JAR jistou, tamní opozice žádá jeho zatčení

Zahraniční

Výběr článků

Načítám