Hlavní obsah

Putin nemá imunitu pro summit v JAR jistou, tamní opozice žádá jeho zatčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ještě nemá jistou trestní imunitu pro případ své cesty na srpnový summit hospodářského uskupení BRICS v Jihoafrické republice, jak to naznačila tamní vláda. Největší opoziční strana, Demokratická aliance (DA), se totiž obrátila na soud s požadavkem, aby šéf Kremlu byl zatčen a předán Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní návštěvě výstavy v Moskvě

Článek

„Chceme, aby Jihoafrická republika splnila své závazky,“ prohlásila podle listu Le Monde poslankyně a odbornice DA na otázky justice Glynnis Breytenbachová. DA učinila „preventivní právní kroky“ a očekává, že se nebude opakovat situace z roku 2015, dodala.

Tehdy JAR i přes mezinárodní zatykač zajistila imunitu někdejšímu súdánskému prezidentovi Umaru al-Bašírovi, obviněnému z válečných zločinů spáchaných v provincii Dárfúr.

„Neměla by přetrvávat žádná právní nejednoznačnost ohledně postupu, který je nutné dodržet,“ uvedla dále Breytenbachová, která v minulosti byla žalobkyní nejvyššího státního zastupitelství JAR.

Jihoafrická republika je jednou ze 120 zemí, které mají za povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho ICC vydal zatykač. Na Putina a zmocněnkyni Kremlu Mariju Lvovovou-Bělovovou jej haagský soud zveřejnil letos v březnu v souvislosti s nezákonnými deportacemi ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Moskva obvinění odmítá.

Rusko bude „řádně zastoupeno“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zatím nesdělil jednoznačně, zda Putin na summit uskupení BRICS, zahrnujícího Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a JAR, osobně přijede. Řekl jen, že Rusko bude na vrcholné schůzce ve dnech 22. až 24. srpna v Kapském Městě „řádně zastoupeno“. Současně ale vyjádřil naději, že partneři ze zemí BRICS se „nebudou řídit nelegitimními rozhodnutími, jako je zatykač ICC“.

JAR zastává vůči ruské invazi na Ukrajinu od samého počátku spíše neutrální pozici. Vláda v Pretorii se zatím zdráhá agresi jednoznačně odsoudit. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa ale nedávno oznámil, že bude společně s čelnými představiteli dalších pěti afrických zemí usilovat o mírové řešení konfliktu na Ukrajině.

Putin od začátku ruské agrese na Ukrajině loni v únoru dosud nenavštívil žádnou zemi, která by spadala pod jurisdikci ICC.

Putin může v klidu letět řečnit na summit do JAR. Bude mít imunitu

Svět

Výběr článků

Načítám