Hlavní obsah

Putin požaduje po ženách, aby rodily ideálně osm dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby ženy rodily co nejvíce dětí, ideálně až osm. Velké rodiny se podle něj musí znovu stát normou. Odkazuje se na dřívější generace, ve kterých byly početné rodiny obvyklé. Rusko se dlouhodobě potýká s nízkou porodností a válka na Ukrajině způsobila velký odliv lidí.

Foto: Reuters

Matky ruských vojáků padlých během invaze na Ukrajinu

Článek

„Vzpomeňme si, že v ruských rodinách měly mnohé naše babičky a prababičky rodinu s osmi a více dětmi. Zachovávejme a oživujme tyto krásné tradice. Mít mnoho dětí a velkou rodinu by se mělo stát normou, způsobem života všech ruských národů,“ pronesl ruský prezident na Světovém ruském lidovém shromáždění.

„Díkybohu, že se zachovává tradice silné vícegenerační rodiny se čtyřmi, pěti a více dětmi,“ pokračoval.

Rodina podle Putina není jen základem státu a společnosti, je také „duchovním projevem a zdrojem morálky.“

S tímto apelem přišel v době, kdy Rusko prožívá v důsledku probíhající války na Ukrajině populační krizi. Porodnost v Rusku klesá už desetiletí a válka proti Ukrajině přinesla další odliv lidí.

Na Putinův výrok reagoval na síti X poradce ukrajinského prezidenta Anton Heraščenko. Upozorňuje, že v poslední době se podobně vyjadřují ruští představitelé na všech úrovních. „Když to řekl Putin, stane se to zákonem?“ ptá se v příspěvku.

Příslušníci ruské státní infrastruktury se snaží motivovat lidi k zakládání rodin, co nejdřív to jde, dlouhodobě. Například ministr zdravotnictví Michail Muraško nedávno v ruské Státní dumě prohlásil, že by bylo ideální, kdyby ženy měly děti co nejdříve. Touhu žen po vzdělání místo plození dětí označil za „krutou praxi“.

Rusko čelí velkému úbytku obyvatelstva

Od začátku války uteklo z Ruska přes 900 tisíc lidí. Čísla padlých se v závislosti na zdroji znatelně liší. Rusko oficiálně své statistiky mrtvých nezveřejňuje, ale podle analýzy ruských sdělovacích prostředků, kterou provedly v červenci servery Medusa a Mediazona, zahynulo na Ukrajině přibližně 50 tisíc mužů.

Podle říjnové zprávy britského ministerstva obrany ve válce proti Ukrajině padlo okolo 190 tisíc ruských vojáků, dalších 140 tisíc bylo zraněno. Ukrajinci uvádějí ruské ztráty okolo 328 tisíc vojáků. Ti však nerozlišují mezi padlými a zraněnými. Čísla mrtvých ale nelze během válečného konfliktu nezávisle ověřit. O život přicházejí na Ukrajině hlavně mladí muži, kteří často vyrazí do cizí země bojovat s nedostatečným výcvikem.

Megalomanský, imperialistický Putin vykreslil podobu ruského světa

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám