Hlavní obsah

Putin podepsal dekret o podzimním odvodu, vojenská služba se týká 120 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podepsal dekret o podzimním odvodu do armády. Na vojenskou službu má nastoupit 120 tisíc povolanců, napsala agentura RIA Novosti.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Od 1. listopadu do 31. prosince 2022 podléhá 120 tisíc občanů Ruské federace odvodu pro vojenskou službu. Jsou ve věku 18 až 27 let a nejsou v záloze,“ píše se v dokumentu. Ti, kterým roční služba skončila, musí být z armády k 1. říjnu propuštěni, uvádí se také ve vyhlášce.

Generální štáb uvedl, že branci nebudou zapojeni do „zvláštní vojenské operace“ na Ukrajině a všichni odvedení vojáci, jejichž funkční období vypršelo, budou propuštěni a včas půjdou domů. Tato ujištění se však již několikrát ukázala jako nepravdivá.

Pavlodar je váš jen oficiálně, nestydí se říct Rusové v Kazachstánu, kam utekli před mobilizací

Válka na Ukrajině

Ruský prezident přitom 21. září podepsal dekret o částečné mobilizaci, v jehož rámci se plánuje povolat asi 300 tisíc lidí. Některá nezávislá ruská média mezitím napsala, že se Moskva snaží zmobilizovat přes milion lidí. Z různých ruských regionů přicházejí zprávy, že povolávací rozkaz dostali i chronicky nemocní muži nebo ti, kteří přesáhli branný věk.

Odhaduje se, že z Ruska již ze strachu z mobilizace uprchlo přes 200 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám