Hlavní obsah

Pavlodar je váš jen oficiálně, nestydí se říct Rusové v Kazachstánu, kam utekli před mobilizací

Už přes dvě stě tisíc lidí uteklo před mobilizací z Ruska do Kazachstánu, Gruzie a států EU, uvedla v pátek stanice CNN s odvoláním na úřady těchto zemí. V Kazachstánu si místní lidé natáčejí rozhovory s ruskými uprchlíky a ptají se jich, komu patří Krym, Donbas či kazachstánské město Pavlodar. Odpovědi jsou vyhýbavé.

Rusové hromadně prchají ze země, na hranicích s Gruzií a Mongolskem se tvoří dlouhé fronty.Video: Reuters

 
Článek

Asi sto tisíc Rusů překročilo v posledním týdnu hranice Kazachstánu, uvedl ve středu podle státní tiskové agentury Kazinform náměstek tamního ministra vnitra Marat Kožejev.

Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev v úterý uvedl, že míní zahájit jednání s Ruskem kvůli vlně migrantů. Uvedl, že většina Rusů vstoupila do Kazachstánu při „vynuceném odchodu způsobeném bezvýchodnou situací“.

Na severu Kazachstánu v Oralu (Uralsk) otevřela provozovatelka kina sál, aby tam mohli přespávat běženci.

Sociálními sítěmi kolují videa, na kterých Kazachstánci pokládají uprchlým Rusům otázky, komu patří Krym či oblasti na Donbase. Odpovědi jsou vyhýbavé.

Ruští uprchlíci, kteří do Kazachstánu uprchli, aby byli v bezpečí před mobilizací, nejsou schopni dát jasnou odpověď ani na dotaz, komu patří Pavlodar. To je přitom zcela jasně kazachstánské město, byť s výraznou ruskou menšinou. „Jen oficiálně,“ říká na videu ruský běženec. Teprve když vidí, že tazatel je jeho odpovědí znatelně rozladěn, obrátí a řekne, že Pavlodar patří zcela jistě Kazachstánu.

Rusové utíkají i do Gruzie

Rusko-gruzínskou hranici překročilo směrem do Gruzie mezi 21. a 26. zářím 53 136 lidí, uvedlo gruzínské ministerstvo vnitra. Podle gruzínského ministra vnitra Vachtanga Gomelauriho se v pondělí počet migrantů na hraničním přechodu Larsi zdvojnásobil na 11 000.

U hraničních přechodů se tvoří fronty. Úřady v Severní Osetii ve středu uzavřely cestu na hranice s Gruzií, projíždět po ní mohou jen místní nebo osoby vracející se do Gruzie, uvedla ruská agentura TASS. Před hranicí bylo podle některých údajů až 5000 vozidel.

Letenka z Moskvy do Arménie nyní stojí 3000 dolarů, v opačném směru je to 240 dolarů, uvedl list Japan Times.

Ani v Gruzii však nemají z nových příchozích z Ruska velkou radost. U hraničních přechodů čekají aktivisté s transparenty, na nichž je napsáno, že ruští dezertéři v zemi nejsou vítáni.

Ruští uprchlíci v EU

Skoro 66 000 Rusů mezi 19. a 25. zářím přicestovalo podle údajů Frontexu do států EU, což představuje mezitýdenní nárůst o 30 procent. Souvisí to s vyhlášením částečné mobilizace, kterou ruský prezident Vladimir Putin podepsal 21. září.

Celkový počet migrantů počet je vyšší, protože mezitím vycestovali další. Údaje navíc nezahrnují počty Rusů, kteří odcestovali do Mongolska a Arménie, kam také mířily davy Rusů, nebo do Ázerbájdžánu, Turecka či arabských zemí.

Rusko počty nezveřejnilo, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý uvedl, že je nezná.

Nezávislý ruský server Novaja Gazeta Europe uvedl s odvoláním na zdroje z tajné služby, že už na začátku týdne odešlo od vyhlášení mobilizace nejméně 261 000 Rusů.

Z Ruska od vyhlášení mobilizace uteklo 260 000 mužů, tvrdí tajná služba

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám