Hlavní obsah

Putin na Ukrajině chybuje, skončí to krveprolitím, tvrdí Chodorkovskij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Anexe Krymu a podpora separatistů na východě Ukrajiny je chybou, protože může podpořit separatistické tendence některých národnostních skupin v Rusku. V pondělním rozhovoru pro Der Spiegel to řekl někdejší oligarcha a nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovskij. Vinu na situaci na Ukrajině má však podle něj i Západ.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

"Evropa a svět musí pochopit, že kdyby se Rusko rozpadlo, nestalo by se to tak mírumilovně jako při rozdělení Československa. A každé úspěšné separatistické hnutí v Rusku by znamenalo krok směrem k občanské válce," řekl někdejší ropný magnát, který od loňského roku žije ve švýcarském exilu. "Jde o to, udržet ruský národ jednotný. A z tohoto pohledu je Putinova politika vůči Ukrajině nezodpovědná," doplnil s tím, že podpora separatistů v jiné zemi se může obrátit proti ruskému prezidentovi na domácí půdě.

"Nesouhlasím s Putinovou argumentací, že byl k takovému jednání donucen, protože Evropská unie chtěla začlenit Ukrajinu do své sféry vlivu," odmítl Chodorkovskij také tvrzení ruského prezidenta, že krizi na Ukrajině zavinil výhradně Západ. "Pokud je země suverénní, pak by měla mít možnost sama rozhodnout, jakým směrem se vydá," doplnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin si díky Západu myslel, že může vše

Přesto se ale Chodorkovskij domnívá, že západní politici mají na vývoji událostí na Ukrajině významný podíl. "Západ svou takzvanou reálnou politikou podpořil Putinovo přesvědčení, že si on sám i jeho okolí mohou dovolit cokoli. Poselství znělo: nechte nás dělat dobré obchody, jinak je všechno povoleno," řekl někdejší nejbohatší Rus.

Podporu, kterou má Putinova politika vůči Ukrajině v Rusku, si Chodorkovskij vysvětluje účinnou propagandou Kremlu.

Ruská elita si už uvědomuje chybu

"Ruská společnost propagandě snadno podléhá. A teprve když už je pozdě, si všichni uvědomí, že jsou ve slepé uličce. Tak je tomu nyní s Krymem. Ruská elita už si začíná pomalu uvědomovat, že anexe poloostrova byla chybou," uvedl Chodorkovskij.

Podle něj navíc ruský prezident živí ve společnosti hysterii, aby zamaskoval vlastní chyby. "Aby se udrželo nadšení pro Putina, je třeba čím dál větších dávek drogy zvané nacionalistický šovinismus. Dějiny ukazují, že to končívá špatně. Putin vyvolává nálady, které ho mohou kdykoli smést, to je podstata každé masové hysterie," podotkl Chodorkovskij.

Někdejší ropný magnát se také domnívá, že právě nějaký druh povstání způsobí konec Putinovy vlády. "Změna vlády demokratickým způsobem se bohužel nezdá být pravděpodobná. Jde jen o to, zda poteče hodně, nebo málo krve. Čím déle zůstane Putin u moci, tím pravděpodobnější je velké krveprolití," vyjádřil obavy Chodorkovskij.

Z největšího boháče nejznámějším vězněm

Chodorkovskij byl jako šéf ropného koncernu Jukos největším ropným boháčem a měl úzké vazby na politiky. V roce 2003 byl zatčen a strávil deset let ve vězení za údajné daňové úniky a zpronevěry.

Oligarcha své uvěznění pokládal za pomstu Kremlu za to, že se opovážil klást odpor Putinovi a podporovat opozici. Putin nechal Chodorkovského loni překvapivě propustit na svobodu. Někdejší ropný magnát prý chce nyní z exilu podporovat ruskou opozici a přispět k demokratickým změnám v ruské společnosti.

Reklama

Související články

Porošenko žádá po USA pomoc proti Rusku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v Kongresu USA apeloval na solidaritu Spojených států i dalších zemí se svou vlastí. Řekl, že Ukrajina bojuje s ruskou...

Výběr článků

Načítám