Hlavní obsah

Putin vystoupil s mimořádným prohlášením, slíbil trest pro pučisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí večer vystoupil s mimořádným projevem vysílaným z Kremlu. Vystoupení předem avizoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, Putin ale mluvil jen pár minut. Vyjadřoval se ke vzpouře wagnerovců.

Foto: Kremlin.ru, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu v Kremlu

Článek

V úvodu svého projevu ruský prezident poděkoval Rusům za vlastenectví a solidaritu, kterou projevují v době, kdy země čelí nebezpečí z vnějšku a nově i z vnitra. Narážel tím na víkendovou rebelii žoldáků Wagnerovy skupiny a slíbil, že původci vzpoury budou potrestáni.

Prohlásil ale také, že většina wagnerovců jsou vlastenci. Žoldnéři teď mají podle Putina na výběr - buď mohou podepsat kontrakt s ruským ministerstvem obrany, nebo odjet do Běloruska.

Putin ve svém projevu uvedl také to, že během víkendové vzpoury vydal rozkaz, aby se zabránilo krveprolití. „Od samého začátku událostí, na můj přímý pokyn, byly podniknuty kroky, abychom se vyhnuli velkému krveprolití,“ uvedl s tím, že byl třeba čas, aby ti, kteří udělali chybu, změnili názor.

Ruská média už spekulují, kdo nahradí Šojgua

Válka na Ukrajině

Putin zároveň poděkoval běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi za pomoc při zprostředkování dialogu, který v sobotu večer po celodenním jednání nakonec vedl k deeskalaci napětí.

Epochální projev, posmívá se Podoljak

O tom, že bude mít Putin projev, informovaly agentury jen krátce před vystoupením s odvoláním na mluvčího Kremlu Peskova. Mělo jít údajně o „sérii prohlášení“, která „rozhodnou o osudu Ruska“.

„Skutečně ‚epochální‘ projev, který ‚určuje budoucnost Ruska‘,“ komentoval pak Putinovo vystoupení ironicky na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

„Dobrovolně dal poslední tečku svému vlastnímu úřadování. Pochybnosti jsou konečně rozptýleny. Rusko čeká na… nového prezidenta…,“ napsal.

Peskov nicméně později pro server The Bell uvedl, že ruskými propagandisty citovaný výrok o tom, že Putinovo prohlášení ovlivní budoucnost Ruska, nepronesl.

Putin se po svém pondělním projevu podle mluvčího Peskova sešel s vedením ruských bezpečnostních složek včetně ministra obrany Sergeje Šojgua. Mezi účastníky schůzky byl i generální prokurátor Igor Krasnov, šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov či velitel ruské národní gardy Viktor Zolotov.

„Shromáždil jsem vás, abych vám poděkoval za práci, kterou jste odvedli v posledních dnech, a abychom prodiskutovali situaci,“ řekl Putin v úvodu schůzky, které se naopak nezúčastnil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Putin předtím naposledy veřejně vystoupil v sobotu, kdy v mimořádném projevu ostře odsoudil vzpouru šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina. Řekl tehdy, že budou zrádci Ruska potrestáni.

V sobotu večer se situace kolem revoltujících ruských žoldáků i díky zapojení Lukašenka uklidnila a žoldáci se vrátili do kasáren. Napětí v zemi ale trvá. Prigožin by se měl podle této dohody nyní nacházet v Bělorusku, jeho osud je ale nejasný. Dnes sice zveřejnil novou audionahrávku, místo svého pobytu ale neupřesnil.

Prigožin zveřejnil důvody tažení na Moskvu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám