Hlavní obsah

Je to rána do zad, řekl Putin ke vzpouře wagnerovců. Vyzval k tvrdé reakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Ruské federace Vladimir Putin označil v sobotním mimořádném projevu ozbrojenou vzpouru části Wagnerovy skupiny za zradu na ruském lidu a za ránu do zad. Ruské ministerstvo obrany vyzvalo žoldnéře z Wagnerovy skupiny, aby kontaktovali ozbrojené složky a nenechali se zatáhnout do zločinných operací.

Ozbrojená vzpoura je zradou Ruska, prohlásil PutinVideo: Reuters

 
Článek

„Činy, které způsobují rozkol v naší jednotě, jsou ve skutečnosti odpadlictvím od vlastního lidu, od spolubojovníků, kteří bojují na frontě. Je to bodnutí do zad naší země a našeho lidu,“ řekl Putin, který rozhodně odsoudil čin Wagnerovy skupiny, aniž by jmenoval jejího majitele Jevgenije Prigožina.

Foto: Reuters

Ozbrojená vzpoura je zradou Ruska, prohlásil Putin

„Obracím se i k těm, kteří se podvodem nebo sliby nechali vtáhnout do nebezpečné avantýry a vzpoury. Bojujeme za naši suverenitu a nezávislost. V této bitvě, kde se rozhoduje o osudu národa, vyžaduji sjednocení všech sil, jednotu, pevnost a odpovědnost,“ řekl Putin.

„Vše, co nás oslabuje, musí jít stranou, jakýkoli rozbroj mohou využít naši nepřátelé, aby nás oslabili,“ dodal ruský prezident, který volil podobná slova jako ministerstvo obrany, jež vyzývalo wagnerovce, aby se přestali účastnit akcí vzbouřenců.

Vzpoura wagnerovců v Rusku končí

Válka na Ukrajině

Hrozba občanské války

Putin varoval před návratem občanské války, které propukla v Rusku v roce 1917. „Čerpali z ní avanturisté a zahraniční skupiny. Nedovolíme, aby se to opakovalo, budeme bránit náš národ a náš lid před všemi nepřáteli včetně těch vnitřních,“ uvedl.

„Jakékoli vnitřní nepokoje jsou smrtelnou hrozbou pro naši státnost, pro nás jako národ, je to rána pro Rusko, pro náš lid. Naše akce na ochranu vlasti před takovou hrozbou budou tvrdé. Naší odpovědností je reagovat,“ pokračoval.

„Jsou to ambice a vnitřní motivace, které vedly ke zradě. Je to plivnutí do tváře a zrada vůči bojovníkům, kteří osvobozovali Bachmut a další vesnice na Donbasu,“ dodal Putin.

Prigožin požaduje, aby za ním přijeli ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník štábu Valerij Gerasimov. Majitel wagnerovců tvrdí, že jejich tábor v týlu zasáhla ruská raketová palba.

Wagnerovci s vojenskou technikou v Rostově na DonuVideo: Reuters

Ruské ministerstvo obrany vyzvalo žoldnéře z Wagnerovy skupiny, aby kontaktovali ozbrojené složky. Slíbilo beztrestnost všem wagnerovcům, kteří se do pokusu o vzpouru nezapojí.

„Obracíme se k bojovníkům útočných oddílů Wagnerovy skupiny. Byli jste podvedeni a zataženi do zločinné akce a ozbrojené vzpoury. Mnozí vaši soudruzi z některých jednotek si již uvědomili svoji chybu, když požádali o pomoc s návratem na místa stávající dislokace,“ uvedlo ministerstvo.

Zdůraznilo, že všem pomohlo, ať šlo o obyčejné bojovníky, nebo jejich velitele. „Všem garantujeme bezpečnost,“ dodalo.

Prigožin tvrdí, že se týlová ležení wagnerovců stala terčem raketového útoku ze strany ruských sil, který si měl údajně vyžádat 2000 mrtvých z řad wagnerovců. Tvrdí, že jeho Wagnerova skupina má asi 25 tisíc příslušníků.

Ruská generální prokuratura už zahájila trestní stíhání Prigožina kvůli vzpouře, za což mu hrozí až dvacet let.

Wagnerovci vyhrožují blokádou Rostova na Donu a pochodem na Moskvu, zřejmě jsou už ve Voroněži

Válka na Ukrajině

Prigožina stíhají za pokus o vzpouru, FSB žádá wagnerovce, aby svého šéfa pomohli zadržet

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám