Hlavní obsah

Putin chystá důležité oznámení, tvrdí ruská televize

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin učiní tento týden důležité prohlášení, uvedla ruská státní televize. Pozorovatelé očekávají, že by se tak mohlo stát během středečního jednání na ministerstvu obrany, kterého se prostřednictvím videa zúčastní 15 tisíc velitelů a dalších armádních činitelů. Kreml v úterý večer oznámil, že Putin toto jednání povede.

Foto: ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ministr obrany Sergej Šojgu by měl podat zprávu o průběhu invaze a dodávkách zbraní armádě. Putin chce podle televize zhodnotit situaci a poskytnout výhled.

Server týdeníku Focus v této souvislosti připomíná, že se Putin po četných porážkách ve „zvláštní vojenské operaci“, jak Kreml nazývá válku na Ukrajině, dostal pod tlak.

Zastánci tvrdé linie i vlastenečtí vojenští experti volají po tom, aby armáda na Ukrajině postupovala rozhodněji i vzhledem k četným útokům na ruské území.

Poprvé od roku 2001 se letos nebude konat tradiční tisková konference, na které Putin bilancuje uplynulý rok.

Rusko v posledních měsících utrpělo na Ukrajině značné neúspěchy. Ruská armáda se mimo jiné musela stáhnout ze severovýchodní ukrajinské oblasti Charkov a z města Cherson na jihu země.

Částečnou mobilizaci 300 tisíc záložníků provázely chyby a zmatky, což uznal i Kreml. Tisíce mužů uprchly z Ruska do zahraničí.

Sám Putin v úterý řekl, že situace ve čtyřech regionech na jihu a východě Ukrajiny, o nichž Moskva tvrdí, že byly anektovány, je „extrémně obtížná“.

Situace v okupovaných oblastech je mimořádně složitá, postěžoval si Putin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám