Hlavní obsah

Situace v okupovaných oblastech je mimořádně složitá, postěžoval si Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin přiznal, že je situace v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny mimořádně složitá. Prohlásil to v úterý ve videoposelství zveřejněném při příležitosti dne bezpečnostních služeb.

Putin vyznamenal dosazené šéfy anektovaných regionů na UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

„Ano, teď je to pro vás těžké: situace v Doněcké a Luhanské lidové republice, v regionech Cherson a Záporoží je nesmírně složitá,“ řekl ruský prezident. Zmiňoval ukrajinská území, které se Rusko snaží násilím připojit.

Zaměstnance ruských bezpečnostních složek působící na okupovaných územích Putin vyzval, aby „potlačili operace zahraničních agentů a urychleně identifikovali zrádce, špiony a sabotéry“.

„Lidé, kteří tam žijí, občané Ruska, doufají ve vás, ve vaši ochranu. A je vaší povinností udělat vše potřebné, abyste zajistili jejich bezpečnost, respekt k jejich právům a svobodám,“ cituje Putina agentura TASS. Úřady podle něj posílí nové jednotky zkušeným personálem, moderním vybavením a zbraněmi.

Putin chce vojákům z Ukrajiny rozdávat pozemky v okolí Moskvy a na Krymu

Válka na Ukrajině

Rusko na Ukrajinu zaútočilo před 300 dny, letos 24. února. Od té doby dobylo rozsáhlé území na východě a jihu Ukrajiny, o jeho část ale od zahájení ukrajinské protiofenzivy na konci léta přišlo.

I přes výrazné ztráty zejména na severovýchodě a jihu země se přesto pokusilo o anexi čtyř ukrajinských území, aniž by je mělo plně pod kontrolou. Od té doby ruská armáda utrpěla také výraznou porážku, když se musela stáhnout z jihoukrajinského Chersonu, metropole stejnojmenné oblasti.

V posledních dnech a týdnech se Ukrajinci začínají obávat, že se Rusové pokusí o další masivní pozemní ofenzivu, že možná dokonce zkusí obsadit Kyjev.

Putin chce běloruské vojáky pro další útok na Kyjev. Lukašenka musí uplatit, řekl Novinkám Latuško

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám