Hlavní obsah

Průzkum: Ukrajinci chtějí Krym zpět. I za cenu delší války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průměru 64 procent Ukrajinců je přesvědčeno, že je potřeba dobýt zpět celé území Ukrajiny včetně Ruskem anektovaných území, Krym nevyjímaje, a to i za situace, že to bude znamenat delší válku a menší podporu ze Západu. V západoukrajinských oblastech tento názor podpořilo dokonce 78 procent respondentů.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ukrajinský tank (ilustrační foto)

Článek

Vyplývá to z průzkumu Kyjev­ského mezinárodního sociologického institutu (KIIS), který výzkumníci provedli mezi 22. únorem a 6. březnem.

Naprostá většina Ukrajinců považuje jakékoli územní ústupky k dosažení míru za nepřijatelné. Podle posledních údajů KIIS je na ústupky připraveno 9 procent občanů, zatímco 87 procent Ukrajinců je proti jakékoliv formě územních ústupků.

Respondentům byly  – na popud britského historika a experta na bývalý východní blok Timothyho Gartona Ashe – nabídnuty dva scénáře. Prvním je, zda by se spíše vzdali pokusů o vojenské osvobození Krymu, pokud by Ukrajina získala pevný závazek ze strany Západu pomoci osvobodit a bránit zbytek ukrajinského území včetně Donbasu. Druhým je pokračující snaha osvobodit celou Ukrajinu, včetně Krymu, i za hrozby delší války s Ruskem a ubývající pomoci Západu.

Bachmut budeme dál bránit, rozhodlo se na schůzi u Zelenského. Navzdory doporučení USA

Válka na Ukrajině

Z výsledků vyplývá, že 68 procent respondentů je pro osvobození celého území, zatímco 24 procent by se klonilo spíš k variantě zdržení se vojenských akcí na Krymu výměnou za pomoc Západu. Osm procent dotázaných na otázku nedokázalo odpovědět.

V západoukrajinských oblastech bylo pro osvobození celé Ukrajiny až 78 procent dotázaných.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukrajina

Průzkum byl proveden na vzorku 2007 respondentů starších 18 let ze všech regionů Ukrajiny kromě Krymu a některých okresů okupované Doněcké a Luhanské oblasti. Respondenty výzkumníci oslovovali s využitím náhodně generovaných telefonních čísel. Průzkumu se neúčastnili ti, kteří zemi opustili po 24. únoru 2022, tedy po začátku války.

Sociologický institut v tiskové zprávě upozorňuje na úskalí průzkumu, jako je třeba velký přesun obyvatelstva, kdy k prosinci minulého roku bylo odhadem až 7,9 milionu ukrajinských uprchlíků. Poukazuje také na znemožnění telefonního spojení v oblastech obsazených okupanty po zahájení invaze loni v únoru či na možnou neochotu poskytnout rozhovor ze strany prorusky orientovaných občanů.

Obecně ale výzkumníci považují výsledky za reprezentativní a umožňující poměrně spolehlivou analýzu nálad veřejnosti.

Ukrajina není americký problém, prohlásil možný republikánský kandidát na prezidenta DeSantis

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám