Hlavní obsah

Bachmut budeme dál bránit, rozhodlo se na schůzi u Zelenského. Navzdory doporučení USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské velení se rozhodlo dál bránit město Bachmut, které se Rusové už měsíce pokoušejí dobýt, píše server deníku Ukrajinska pravda s odvoláním na výsledek porady svolané u prezidenta Volodymyra Zelenského coby vrchního velitele ozbrojených sil. Názor amerických spojenců je však jiný.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Po zvážení průběhu obranné operace ve směru Bachmut vyjádřili všichni účastníci porady společný postoj a souhlasí s další obranou města Bachmut,“ píše Ukrajinska pravda.

Během úterní porady u prezidenta Zelenského se analyzovala situace s dodávkami zbraní a munice ukrajinským jednotkám na frontové linii. Probíraly se i míry a objemy dodávek vybavení a zbraní od ukrajinských partnerů a jejich distribuce mezi skupiny vojsk.

Rozhodnutí dál bojovat o Bachmut jde ale proti doporučení amerických spojenců, nejdůležitějšího dodavatele zbraní, píše německý deník Bild. Ten cituje amerického ministra obrany Lloyda Austina: „Nechci snižovat obrovskou práci, kterou ukrajinští vojáci a ukrajinské vedení vložili do obrany Bachmutu, ale myslím, že je to spíše symbolická hodnota než strategická a operační hodnota.“

Ukrajina v potížích: Drolí se podpora USA a zkušení bojovníci jsou mrtví nebo zranění

Válka na Ukrajině

USA jsou znepokojeny tím, že ukrajinská armáda drží Bachmut příliš dlouho, i když město nehraje strategickou roli v průběhu války. Obrana Bachmutu, který je označován jako „mlýnek na maso“, je pro Ukrajinu hodně drahá. Každý den umírají závratně vysoké počty ukrajinských vojáků a plýtvá se municí. Každý den přichází ukrajinská armáda o tisíce granátů, aby zastavila postupující žoldáky z Wagnerovy skupiny, granáty, které nelze dodat ve stejném rozsahu. „Pracujeme na problému, ale to bude nějakou dobu trvat,“ řekl deníku Bild jeden ze západních diplomatů.

V Bachmutu se odehrávají jedny z nejtěžších bojů od loňského začátku invaze. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách. Ruské jednotky v uplynulých týdnech postoupily severně i jižně od města a hrozí, že v něm obklíčí ukrajinské obránce. Ukrajina nyní kontroluje západní část města, zatímco východní je již v držení ruských sil.

I ruské zásoby se tenčí. Moskva využívá na Ukrajině vyřazenou munici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám