Hlavní obsah

Protiofenziva podle Putina: Kyjev útočí ze čtyř směrů, nikde není úspěšný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev nasadil do protiofenzivy speciálně připravené zálohy a útočí ze čtyř směrů, nikde ale není úspěšný. Prohlásil to v úterý ruský prezident Vladimir Putin na setkání s ruskými válečnými zpravodaji.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Nepřítel nebyl úspěšný v žádném ze sektorů. Mají velké ztráty,“ řekl pode agentury RIA Novosti. Ukrajinské ozbrojené síly podle něj ztratily nejméně 160 tanků a 360 obrněných vozidel.

Ruskem zničená technika přitom podle něj tvoří 25 až 30 procent celkového objemu vojenských vozidel, jež Kyjev dostal ze Západu.

„K tomu je třeba přičíst ztráty, které nevidíme, které jsou způsobeny přesnými zbraněmi dlouhého doletu zaměřenými na koncentrované skupiny vojáků i techniky. Takže ve skutečnosti mají Ukrajinci ještě větší ztráty,“ poznamenal šéf Kremlu.

Ukrajinci poprvé mluví o postupu k Azovskému moři

Válka na Ukrajině

„Máme desetkrát nižší ztráty“

Ukrajinské ozbrojené síly také podle něj přišly o hodně vojáků. „Pokud jde o nenávratné ztráty, je jasné, že bránící se strana utrpí méně ztrát. Ale přesto je tento poměr jedna ku deseti. No, jak se říká, v náš prospěch. Máme desetkrát menší ztráty než ozbrojené síly Ukrajiny,“ upozornil.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci na cestě k osvobozené osadě Neskučne v Doněcké oblasti

Ukrajinská vojska přitom podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové, kterou citovala agentury Reuters, během protiofenzivy na jihu země osvobodila sedm obcí. Útočné uskupení podle ní postoupilo o 6,5 kilometru a osvobodilo území o rozloze 90 kilometrů čtverečních.

Ukrajinská armáda hlásí postup také u města Bachmut na východě země. Reuters poznamenal, že jde o nejrychlejší ukrajinský postup za sedm měsíců, tvrzení obou znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

To hlavní teprve přijde a Rusové nevědí kde, řekl britský poslanec o ukrajinské protiofenzivě

Válka na Ukrajině

Putin rovněž poukázal na „těžké ztráty polských žoldáků bojujících na straně Kyjeva“. Varšava o tom podle ruského prezidenta „skrývá informace i před vlastními lidmi“.

„Za přehradu můžou Ukrajinci“

Šéf Kremlu se v úterý také poprvé vyjádřil ke zničení Kachovské přehrady. „No, kdo za to může – to je jasné, ukrajinská strana o to usilovala. Víte, nebudu tvrdit na sto procent to, čím si nejsem jistý, protože v podstatě jsme velké výbuchy nezaznamenali, když došlo k protržení. To mi v každém případě hlásili. Ale oni (Ukrajinci) mnohokrát cíleně stříleli z raketometů HIMARS na Kachovskou elektrárnu, a v tom to je. Možná, že tam něco potřebovali zničit, to teď nevím, možná, že tentokrát přidali a začalo se to hroutit,“ uvedl Putin.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Salovový raketomet HIMARS v akci

„A teď řeknu něco divného, ale přesto to řeknu. Bohužel to narušilo jejich (ukrajinskou) ofenzivu v tomto směru. A proč bohužel? Protože pro nás by bylo lepší, kdyby útočili tam,“ vysvětlil.

Cíle zůstávají

Cíle speciální vojenské operace, jak se v Rusku válka na Ukrajině povinně nazývá, zůstávají podle šéfa Kremlu stejné. „Mohou se posunout v souladu s aktuálním stavem, ale v zásadě zůstávají stejné,“ poznamenal.

Ukrajinská protiofenziva potrvá týdny či měsíce, řekl Macron

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám