Hlavní obsah

Ukrajinci poprvé mluví o postupu k Azovskému moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský generální štáb v úterý poprvé zmínil, že armáda směřuje své bojové akce na jih k Azovskému moři. Zmíněn byl i přístav Berďansk. Dosud ukrajinské velení neuvádělo, co je cílem útoku.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci v lese u Kreminny

Článek

„Během vedení útočné operace vojska úderného uskupení Obranných sil Ukrajiny postoupila v berďanském směru o 500 metrů až jeden kilometr,“ řekl během přímého přenosu z ukrajinského vojenského tiskového střediska představitel ukrajinského generálního štábu Andrij Kovaljov.

Dodal, že se při postupu podařilo ovládnout plochu tří kilometrů čtverečních.

Už v pondělí ukrajinské velení mluvilo o dalším směru útoku, a to v tavrijském směru. Tento termín použil brigádní generál Oleksandr Tarnavskij. Jím vedené uskupení vojsk dokonce nese označení Tavrija. Na Telegramu napsal: „Jednotky raketového vojska a dělostřelectva Ukrajinských obranných sil v tavrijském směru splnily během posledních 24 hodin 1431 palebných rozkazů.“

Analytik: Ukrajinci ještě nenasadili vše. Pořád je možné, že udeří úplně jinde

Zbytečná válka

Pak uvádí, že se podařilo zničit šest tanků, pět bojových vozidel pěchoty, samohybnou houfnici Msta-S a pásový obrněný transportér MT-LB.

Podstatnější než neověřitelný výčet zničené nepřátelské techniky je použití slova Tavrija. Tak se jmenuje malá obec ležící západně od Melitopolu, kudy vede silnice i železnice na Krym. Je na cestě z Orichivu přes Tokmak, který se už stal terčem ukrajinské raketové palby.

Označení ale může odkazovat na bývalou Tavrijskou gubernii z dob carského Ruska, kterou tvořil Krym (ten staří Řekové označovali jako Tauridu) a část Chersonské oblasti ležící východně od Dněpru a naprostou většinu Záporožské oblasti. To by pak naznačovalo snahu získat zpět vojensky i Krym.

Alkoholiky nebereme, usadili Ukrajinci Medvěděva, který chtěl souřadnice zbrojní továrny

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám