Hlavní obsah

Proti Trumpovi by mohl svědčit jeho viceprezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mike Pence, bývalý viceprezident Donalda Trumpa, v neděli prohlásil, že v případě potřeby odpoví na „výzvu zákona“ a bude svědčit proti Trumpovi, protože rozkol mezi nimi se prohloubil.

Foto: Profimedia.cz

Mike Pence, bývalý viceprezident, oznámil letos v červnu, že se bude ucházet o republikánskou nominaci na prezidenta

Článek

Pence by mohl být klíčovým svědkem v nejnovějším případu vedeném proti bývalému prezidentovi. Ten minulý čtvrtek před soudem ve Washingtonu prohlásil, že se cítí nevinný ve všech čtyřech bodech obžaloby, jež se týkají jeho pokusu zvrátit výsledek prohraných voleb v roce 2020, napsal web The Telegraph.

„Nemám v plánu svědčit, ale lidé si mohou být jisti, že budeme dodržovat zákon,“ řekl Pence v nedělním pořadu Face the Nation na stanici CBS. „Budeme reagovat na výzvu zákona, pokud přijde, a budeme prostě říkat pravdu,“ dodal.

Pokud by se tak stalo, bylo by to poprvé v historii Spojených států.

Soudkyně nechala Trumpa čekat 24 minut

Amerika

V rozhovoru pro CNN Pence odmítl říci, zda by hlasoval pro Trumpa, pokud by byl příští rok republikánským kandidátem na prezidenta.

Obžaloba z minulého týdne popisuje, jak Trump a řada jeho spolupachatelů po prohraných volbách v roce 2020 opakovaně lhali o výsledcích hlasování a tlačili na Pence a státní volební úředníky, aby podnikli kroky, které poraženému prezidentovi pomohou udržet se u moci.

Tyto snahy vyvrcholily 6. ledna 2021, kdy Trumpovi příznivci násilně vtrhli do Kapitolu ve snaze zabránit potvrzení vítězství Joea Bidena.

„Neměl jsem právo volby zvrátit“

Pence, který se pro prezidentské volby v roce 2024 uchází o nominaci Republikánské strany proti Trumpovi, trval na tom, že neměl jinou možnost než se tlaku svého bývalého šéfa vzepřít. „Neměl jsem právo volby zvrátit,“ řekl CNN.

Pencovo vyjádření přišlo poté, co Trump využil svůj kanál Truth Social, aby rozpoutal virtuální útok na svého někdejšího zástupce, jehož označil za „šiřitele bludů“.

„WOW, konečně se to stalo! Lidi, Mike Pence, muž, který měl být sesazen z funkce guvernéra Indiany, dokud jsem nepřišel já a neudělal z něj viceprezidenta, přešel na temnou stranu,“ uvedl Trump. „Je to šiřitel bludů a teď se chce předvést jako tvrdý chlap,“ poznamenal na adresu někdejšího viceprezidenta.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Donald Trump na kresbě od soudu ve Washingtonu

„Nikdy jsem neřekl nově osmělenému (nikoliv na základě jeho dvouprocentních volebních preferencí) Pencovi, aby mě postavil nad ústavu, nebo že Mike je ‚příliš čestný‘,“ dodal s odkazem na 45stránkovou obžalobu, kterou předložilo ministerstvo spravedlnosti.

Obžaloba často cituje poznámky, které si Pence pořizoval v době před vzpourou 6. ledna 2021.

Obžaloba je ementál, tvrdí obhájce

Mezitím John Lauro, člen Trumpova týmu obhájců, ale vyhlídku, že Pence bude vypovídat, uvítal. „Viceprezident bude naším nejlepším svědkem,“ řekl v pořadu Face the Nation na stanici CBS, když zlehčoval rozkol mezi bývalými kandidáty.

Poznamenal, že došlo k ústavní neshodě mezi viceprezidentem Pencem a prezidentem Trumpem, ale podstatné podle něj je, že nikdy v historii země nebyly takovéto neshody trestně stíhány. „To je neslýchané,“ dodal Lauro.

„Toto je švýcarský ementál obžaloby,“ řekl Lauro, podle nějž obžaloba hodlá reagovat návrhy podanými na základě prvního dodatku ústavy a tím, že je prý Trump jako prezident vůči takovému stíhání imunní.

Jak je to s Donaldem Trumpem? Obvinění mu v kampani nepřekážejí

Volby USA

Reklama

Související články

Soudkyně nechala Trumpa čekat 24 minut

Americký exprezident Donald Trump se ve čtvrtek vrátil do města, které čtyři roky nazýval svým domovem – ne proto, aby ve Washingtonu znovu získal Bílý dům,...

Výběr článků

Načítám