Hlavní obsah

Proti Orbánovi se spojily oheň a voda

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Necelý rok před parlamentními volbami vytvořila maďarská opozice jednotný blok proti vládní straně FIDESZ premiéra Viktora Orbána (58). Sešli se v něm mimo jiné bývalí nesmiřitelní soupeři Hnutí za lepší Maďarsko, zkráceně Jobbik, a Demokratická koalice (DK) expremiéra Ference Gyurcsánye (60).

Foto: FB György Szilágyi

Představitelé Jobbiku a Demokratické koalice na společném plakátě.

Článek

Příznivci Jobbik stáli v roce 2006 v čele ostrých protivládních protestů. Kabinet tehdy řídil právě Gyurcsány ještě jako člen Maďarské socialistické strany. Odpůrci jeho vlády obsadili budovu veřejnoprávní televize MTV, v ulicích Budapešti je rozháněli policisté slzným plynem a gumovými projektily.

Szilágyi na plakátě s manželkou „šíleného Nera“

Jobbik tehdy žádal uvěznění Gyurcsánye. Zdá se, že nyní je vše zapomenuto a v rámci opozičního bloku chce Orbána odstranit od moci Jobbik bok po boku s Gyurcsányem.

Orbán si zákonem podmanil maďarské univerzity

Evropa

Všímá si toho maďarský tisk, který označil Jobbik a DK za ideologické soupeře. „Obě strany nyní vzájemně podporují své kandidáty ve třetině volebních obvodů,“ upozornil web index.hu. „Pokud by někdo ještě před rokem tvrdil, že se na předvolebních plakátech budou vyjímat společně představitelé Jobbiku a DK, asi by sklidil jen posměch,“ dodal web.

V mnoha věcech máme jiný názor, ale všichni chceme vyměnit Orbánovu vládu.
Gábor Szabó

Csaba Molnár (45), místopředseda DK, ještě v roce 2012 řekl o Jobbiku, že je to fašistická a nacistická strana. Nyní jedná s jeho špičkami o užší předvolební spolupráci.

György Szilágyi (54), poslanec za Jobbik, před několik lety označil Gyurcsánye za „šíleného Nera“, který dal padesát let po protikomunistické revoluci v roce 1956 střílet do lidí. Szilágyiho fotografie nechybí na společném předvolebním plakátu Jobbiku a DK. Je na něm dokonce společně s Gyurcsányovou manželkou, europoslankyní Klárou Dobrevovou (49), která se v rámci opozičního bloku uchází o kandidaturu na funkci příští premiérky.

A teď hrr na něj

Gábor Vona (42), někdejší šéf Jobbiku a jeho polovojenského hnutí Maďarská garda, před parlamentními volbami v roce 2018 ještě nebyl ochoten s Gyurcsányem vůbec zasednout k jednomu jednacímu stolu. Jeho nástupce Péter Jakab (40) ke spolupráci s DK podotýká, že každý se může změnit, dokonce i Gyurcsány.

V Budapešti se konala demonstrace proti výstavbě čínské univerzity

Evropa

Gábor Szabó (41), jeden z otců zakladatelů Jobbiku, potvrdil, že k DK mají stejný vztah jako k ostatním opozičním stranám. „V mnoha věcech máme jiný názor, ale všichni chceme vyměnit Orbánovu vládu,“ řekl Szabó.

Průzkumy naznačují preference FIDESZ a jednotného opozičního bloku za přibližně vyrovnané. Opoziční blok určí na podzim vnitřními volbami společného kandidáta na premiéra, který se ve volbách postaví Orbánovi.

Výběr článků

Načítám