Hlavní obsah

Protestující v New Yorku skočili do kolejiště metra. Vztek vyvolala smrt bezdomovce, který imitoval Michaela Jacksona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorská policie pátrá po demonstrantech, kteří naskákali do kolejiště metra, aby zablokovali příjezd soupravy do stanice. Sobotní akce více než stovky demonstrantů byla reakcí na smrt bezdomovce Jordana Neelyho. Ten zemřel poté, co jej pod krkem dlouze držel jeden z cestujících, když muž trpící psychickými problémy předtím ve voze hlasitě křičel.

Voják v civilu zardousil v metru černošského bezdomovceVideo: Reuters

 
Článek

Vypjatý protest ve stanici The Lexington Avenue–63rd Street ukončili policisté, kteří na místě zatkli třináct lidí. Dalším šesti demonstrantům, kteří rovněž průjezd metra blokovali, se podařilo z místa uprchnout a úřady je stále hledají, informovala stanice CBS News.

Demonstranti protestovali proti smrti bezdomovce Neelyho, který byl cestujícím newyorského metra známý jako imitátor zpěváka Michaela Jacksona. Třicetiletý muž přišel o život v pondělí poté, co jej pod krkem několik minut držel Daniel Penny, 24letý veterán námořní pěchoty.

Demonstrace v newyorském metru za Jordana NeelyhoVideo: Newsflare, AP

Bezdomovec podle Pennyho a dalších svědků hlasitě křičel na cestující a házel po nich odpadky, než jej spolu s dalšími dvěma muži srazili na zem. Na dostupných záběrech je patrné, že Neely v sevření armádního veterána postupně zcela ochabl, zatímco okolostojící varovali, že může zemřít. Když na místo dorazila záchranka, byl už muž mrtvý.

Za deset let zatčen 42krát

Penny zatím nebyl zatčen ani obviněn, o možném soudním řízení ale zřejmě bude ještě rozhodovat velká porota. Bývalý mariňák v prohlášení hájil svůj čin s tím, že bránil cestující před psychicky nestabilním a nepředvídatelným člověkem.

Neelyho rodina to však rázně odmítla. „Jeho kroky v metru a nyní jeho slova ukazují, že (Penny) patří do vězení,“ vzkázala ve vlastním prohlášení podle stanice CBS News.

Newyorský starosta Eric Adams mezitím odmítl jako „nezodpovědné“ výroky některých politiků, kteří Neelyho smrt označili za vraždu. Upozornil přitom, že vyšetřování incidentu ještě neskončilo.

Neely byl za posledních deset let zatčen 42krát, mimo jiné za útok na ženu v důchodovém věku, napsal web listu New York Post. Podle rodiny trpěl autismem i schizofrenií a těžce jej poznamenala brutální vražda jeho matky před šestnácti lety, napsal web New York Daily News.

Ochranka na nádraží v Plzni okradla a zbila bezdomovce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám