Hlavní obsah

Projekt "sluneční plachetnice" ztroskotal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/PASADENA

Ruská kosmická agentura Roskosmos ve středu oznámila, že vypuštění "sluneční plachetnice" do vesmíru se nezdařilo, protože krátce po startu selhal motor nosné rakety. První nosný stupeň rakety přestal pracovat 83 sekund po startu z ruské ponorky v Barentsově moři.

Článek

"Selhání nosné rakety znamená, že solární plachetnice je ztracena," citovala agentura AP mluvčího ruské federální agentury Roskosmos Vjačeslava Daviděnka.

Podobné prohlášení vydala agentura ITAR-TASS s odvoláním na pracovníky ruského ministerstva obrany. "Naše pozorovací přístroje, optické ani radiolokační, nespatřily Cosmos 1 od chvíle jeho vypuštění," citovala agentura nejmenovaného činitele ministerstva obrany.

"S téměř stoprocentní pravděpodobností lze říci, že aparát je ztracen," uvedl odborník citovaný agenturou ITAR-TASS.

Naděje a zklamání

Smutná zpráva pro vědce přišla krátce poté, co se po několika hodinách ticha podařilo na pozorovacích stanicích na Marshallových ostrovech, v Rusku a v České republice údajně zachytit signály "sluneční plachetnice" Cosmos.

"To je dobrá zpráva, máme důvod věřit, že Cosmos 1 je naživu a na oběžné dráze," uvedl spoluzakladatel kalifornské Planetární společnosti Bruce Murray, která misi platila. Ihned ovšem dodal: "Špatná zpráva je, že nevíme, kde se sonda nachází."

Záhy po úterním startu z ruské jaderné ponorky Borisoglebsk v Barentsově moři byl se sondou přerušen kontakt a byla považována za ztracenou.

Podařený strart

Raketa Volna odstartovala v úterý ve 22:46 SELČ. "Start byl úspěšný," řekla Lidia Avdějevová, mluvčí Lavočkinova institutu, který je do projektu rovněž zapojen.

Zdroje z hlavního štábu ruského vojenského námořnictva uvedly, že zhruba šest minut po startu byl s přístrojem udržován stabilní kontakt. Podle ruského ministerstva zachytila signál  sondy i radiolokační stanice na Kamčatce. Dalším stanicím v Moskvě, na Marshallových ostrovech a v Austrálii se to už nepovedlo. Nedetekovali ji ani  čeští experti z Ionosférické a telemetrické observatoře Akademie věd ČR v Panské Vsi na Českolipsku, jejichž úkolem bylo sledování "plachetnice" v prvních fázích po startu.

Podle agentury ITAR TASS došlo zhruba minutu a půl po stratu k výpadku motoru rakety Volna. To uvádí i výrobce nosiče. Avdějevová sdělila asi tři čtvrtě hodiny po startu, kdy se sonda měla oddělit od nosné rakety, že není jasné, zda se tato operace zdařila.

Kosmická plachetnice

Cosmos 1 měl ověřit možnost pohonu "slunečním větrem".  Asi stokilový Cosmos 1 byl vybaven osmi trojúhelníkovými plachtami o délce 15 metrů vyrobených z tenké folie podobné mylaru , které by se měly za několik dní roztáhnout. Pak měl sondu pohánět tlak dopadajících fotonů. Tento způsob pohonu by mohl výrazně urychlit meziplanetární a mezihvězdné lety. Podle výpočtů by měl mezihvězdným korábům umožnit za 100 hodin dosáhnout rychlosti 16 000 kilometrů za hodinu a za tři roky dokonce desetkrát více.

Cosmos 1 však tyto rychlosti neměl testovat, protože podle tvůrců budou plachy poničeny za pouhý měsíc provozu, měl pouze ověřit možnosti tohoto typu pohonu.

U kolébky projektu stál zakladatel Planetární společnosti Carl Sagan, který se zaměřoval na hledání cizích civilizací ve vesmíru.

Selhání nosných raket

I první pokus vynést sluneční plachetnici na oběžnou dráhu skončil špatně. V roce 2001 selhala ruská raketa. V úterý se také nepodařilo vynést na plánovanou oběžnou dráhu ruský vojenský satelit Molnija 3K, neboť selhal nosič.

Reklama

Související témata:

Související články

Vesmírná loď poháněná světlem odstartovala

Sluneční plachetnice" Cosmos 1, která se jako první plavidlo pokusí o kontrolovaný kosmický let pouze s využitím slunečního pohonu, v úterý zahájila svou misi....

Výběr článků

Načítám