Hlavní obsah

Princ Andrew ostrouhal, z jmění matky neuvidí ani korunu

Černá ovce britské panovnické rodiny princ Andrew dostal další ránu. Z dědictví po své matce královně Alžbětě II. neuvidí ani korunu, respektive penny, píše server deníku Daily Mail. Jediným dědicem jmění ve výši 650 milionů liber (17,3 miliardy korun) je totiž nový britský panovník Karel III.

Foto: Neil Hall, ČTK/AP

Princ Andrew

Článek

Zdroj z paláce serveru Daily Mail uvedl, že jmění královny Alžběty II. přešlo přímo „z monarchy na monarchu“, protože to byl „daňově nejefektivnější“ krok. Ze zákona přijatého roku 1993 vyplývá, že z majetku přecházejícího z jednoho panovníka na druhého se neplatí dědická daň.

S tímto rozhodnutím se princ Andrew nemíní spokojit. Měl se nechat slyšet, že je „zmatený“ a „zoufalý“ nad krokem svého bratra, že jmění po matce nedědí nejen on, ale ani jeho další sourozenci, tedy princezna Anna a bratr Edward. „Andrew je zoufalý. Vůbec nic nevěděl. Je členem rodiny, ale neměl tušení, že něco takového přijde,“ řekl přítel Andrewa a pokračoval: „Co má dělat? Jít s čepicí v ruce a pokorně prosit svého staršího bratra, aby mu něco dal a měl střechu nad hlavou? Všechno je to horší a horší. Je to katastrofa.“

Zpráva přichází poté, co v sobotu vyšlo najevo, že král Karel III. odmítá zaplatit účet ve výši 32 tisíc liber (854 400 korun) za Andrewova indického léčitele, jogína, který přijíždí do Royal Lodge na měsíc.

Karel III. chce vystěhovat Harryho a Meghan ze sídla u Windsoru

Koktejl

V této souvislosti se množí spekulace, že by Andrew mohl královské rodině „zatopit“ a „udělat druhého Harryho“. Tedy poskytnout v hlavním vysílacím čase za úplatu skandální rozhovor.

Děti zesnulé panovnice Alžběty II. jako pracující členové královské rodiny jsou placeni. Andrew před více než třemi lety z královských povinností odstoupil, když čelil obvinění ze sexuálního napadení, které nadále vehementně popírá. V Americe zaplatil za urovnání občansko-právního případu mnohamilionové vyrovnání. Předpokládá se, že mu finančně pomohla rodina.

Nyní, bez práce a oficiálních povinností, je Andrew odkázán na štědrost svého bratra. Král Adrewovi slíbil, že mu zanechá domov a bude i nadále platit za jeho soukromou bezpečnost poté, co ztratil právo být chráněn Scotland Yardem. Andrew ale musel opustit své kanceláře v Buckinghamském paláci a musel opustit své 30pokojové sídlo v Royal Lodge a přestěhovat se do Frogmore Cottage, které se uvolní po vystěhování Harryho a jeho manželky Meghan.

„Královská rodina dělala takové věci už dříve. Královna matka v roce 2002 přenechala své dceři, královně Alžbětě II., také úplně všechno,“ řekl expert na panovnickou rodinu Hugo Vickers. Je to podle jeho slov způsob, jak udržet bohatství nedotčené. Královna matka dala pokyny, který z jejích příbuzných by měl dostat jaký dar, ale veškeré její jmění získala Alžběta II.

„Je mi Andrewa trochu líto. Neschvaluji to, co udělal. Stýkat se s Jeffreym Epsteinem bylo více než nerozumné. Ale není to zločinec a ocitl se ve velmi obtížné situaci,“ řekl Hugo Vickers.

Král Karel III. vyhodil svého bratra z paláce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám