Hlavní obsah

Král Karel III. vyhodil svého bratra z paláce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský panovník Karel III. vyhodil svého bratra prince Andrewa z Buckinghamského paláce, píše server deníku The Sun. Král se rozhodl, že Andrewova kancelář se z paláce vystěhuje a jeho bratr pozbude dalších privilegií.

Foto: ČTK/AP

Karel III.

Článek

Andrewa kvůli jeho zapojení do sexuálního skandálu kolem miliardáře Jeffreyho Epsteina se panovnická rodina snaží stále více izolovat. Už na počátku letošního roku musel vrátit své matce, tehdejší britské panovnici Alžbětě II. své vojenské tituly a královské záštity. Současně oznámil, že se nebude účastnit veřejných aktivit. V další izolaci „černé ovce“ rodiny pokračuje nový panovník Karel III.

Tím, že princ Andrew nesmí mít svou kancelář v Buckinghamském paláci, přijde i o zaměstnance. Ti budou s největší pravděpodobností propuštěni. „Andrewova přítomnost v paláci skončila. Král dal jasně najevo, že princ Andrew už není pracujícím členem královské rodiny. Zůstal sám,“ uvedl zdroj deníku.

Foto: Neil Hall, ČTK/AP

Princ Andrew

Vyhnání z paláce není jediným opatřením, které král Karel III. učinil, aby se distancoval od svého bratra. Deník The Sun nedávno napsal, že Andrewovi sebrali ochranku, za kterou se platilo kolem v přepočtu skoro 23 milionů korun. Princ Andrew navíc přišel o svou předchozí hodnost plukovníka granátnické gardy, kterou zdědil po svém zesnulém otci princi Philipovi. Funkci převezme Charlesova manželka, královna Camilla.

Princ Andrew je zapleten do rozsáhlého skandálu kolem Epsteina, který byl podezírán ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek. Epstein spáchal v roce 2019 sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces.

Vloni v srpnu obvinila Virginia Giuffreová prince, že ji fyzicky a sexuálně napadl, když ji Epstein jako nezletilou nabízel k sexu. Andrew tvrzení Giuffreové odmítal, ale nakonec se s ní domluvil na finančním vyrovnání. To nebylo doprovázeno přiznáním viny, skandál zavřel Andrewovi cestu do královské rodiny.

Nové libry s Karlem III. Je teprve druhým monarchou na britských bankovkách

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám