Hlavní obsah

Ukrajina v NATO není v zájmu Washingtonu, míní republikánský prezidentský uchazeč DeSantis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance (NATO) není podle guvernéra Floridy a republikánského uchazeče o úřad amerického prezidenta Rona DeSantise v bezpečnostním zájmu Spojených států.

Foto: Bryon Houlgrave, ČTK/AP

Floridský guvernér Ron DeSantis

Článek

„Nemyslím si, že členství (Ukrajiny) v NATO je v našem zájmu,“ řekl podle agentury Bloomberg De Santis, jenž usiluje o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024. „Jediné, co by to pro nás znamenalo, by bylo více závazků. A pokud bude více závazků, jaký užitek získáme na oplátku my?“ uvedl.

Washington by podle DeSantise neměl dávat kyjevským úřadům bianco šek, tedy nekonečné množství finančních prostředků. To by bylo ospravedlnitelné pouze v případě, že by to vedlo k ukončení ukrajinsko-ruského konfliktu, dodal DeSantis, jenž v boji o republikánskou nominaci konkuruje bývalému šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi.

DeSantis své prohlášení k Ukrajině učinil krátce poté, co stávající prezident USA Joe Biden přijal ve čtvrtek ve Washingtonu svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského. Bidenova administrativa přitom ohlásila nový balíček vojenské pomoci Kyjevu a údajně Ukrajincům také slíbila menší počet taktických balistických střel ATACMS s doletem až 300 kilometrů. O tuto zbraň Ukrajina již dlouho usiluje, dosud ale narážela na neochotu Washingtonu.

DeSantis už dříve prohlásil, že ochrana Ukrajiny není životně důležitým národním zájmem Spojených států. Válku přitom označil za „územní spor mezi Ukrajinou a Ruskem“.

Favoritem je Trump

„USA mají mnoho životně důležitých národních zájmů – ochranu hranic, připravenost armády, energetickou bezpečnost a nezávislost, vyvažování ekonomické, kulturní a vojenské moci čínské komunistické strany. Další zaplétání se do územního sporu mezi Ukrajinou a Ruskem mezi tyto zájmy nepatří,“ dodal DeSantis, jenž stejně jako Trump kritizoval americké dodávky kazetové munice Ukrajině.

Průzkumy zatím nedávají DeSantisovi velké šance na zisk republikánské prezidentské nominace. Jasným favoritem je s 59 procenty Trump, zatímco floridský guvernér by mohl počítat jen s 13 procenty.

DeSantis vstoupil do boje o Bílý dům. O nominaci se utká s Trumpem

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám