Hlavní obsah

Příbalový leták k čínské vakcíně zmiňuje 73 vedlejších účinků

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský rozruch způsobilo v Číně v minulých dnech tvrzení tamního experta na očkování, doktora Tchao Li-na, že vakcína od čínské státní farmaceutické firmy Sinopharm může podle příbalového letáku způsobovat až 73 vedlejších účinků, což by z vakcíny činilo zřejmě tu nejnebezpečnější na světě. Zprávu převzala i některá zahraniční média a lékař musel rychle vysvětlovat, že kritizoval příbalový leták a nikoliv vakcínu.

Foto: Profimedia.cz

Očkování firmy Sinopharm (ilustrační foto)

Článek

Svůj příspěvek publikoval Tchao Li-na v úterý na čínské sociální síti Weibo, kde ho sleduje přes čtyři miliony lidí. Záhy zprávu lékaře, který pracuje v Šanghajské centru pro kontrolu a prevenci nemocí (SCDC), převzala čínská a posléze i zahraniční média.

Lékař následně příspěvek smazal a ve čtvrtek vysvětlil, že byl myšlen sarkasticky a média jeho slova překroutila a špatně vyložila. Omluvil se rovněž za svou volbu slov a ujistil, že sám již obdržel první dávku vakcíny od Sinopharm a o víkendu dostane druhou.

Čína chce do půlky února naočkovat 50 milionů lidí

Svět

Ve svém příspěvku Tchao uvedl, že ho leták nepříjemně překvapil. „Dlouze jsem se nadechl a spočítal všechny vedlejší efekty zmíněné v kolonce nežádoucí efekty,“ uvedl lékař. Napočítal jich celkem 73. Mezi běžné nežádoucí efekty leták zařazuje bolest v oblasti vpichu a bolesti. Do relativně častých pak zařazuje mimo jiné zvýšení krevního tlaku, ztrátu zraku, ztrátu chuti, opožděnou menstruaci či inkontinenci.

Tchao uvedl, že jeho kolegové v žertu leták přezdívají „jedním velkým zřeknutím se odpovědnosti“ a toto varování vlastně představuje zřejmě „nejnebezpečnější vakcínu na světě“. Jenže chyba není v samotné vakcíně, ale v samotném příbalovém letáku.

Čínská vakcína od Sinopharmu má účinnost 86 procent, tvrdí emiráty po testech

Koronavirus

Ať už chybou nebo snahou se chránit před případnými soudními spory, výrobce zařadil na leták téměř každý možný myslitelný vedlejší efekt. Právě to Tchao Li-Na ve svém příspěvku kritizoval. Pro srovnání: Vakcíny od Pfizeru či Moderny zmiňují řádově jednotky vedlejších příznaků.

Vakcínu Sinopharm zatím schválily úřady v Číně, Spojených arabských emirátech a Bahrajnu. V těchto zemích se už i touto vakcínou očkuje a zatím nebyl zaznamenán žádný zvýšený výskyt jakýchkoliv nežádoucích účinků.

Reklama

Výběr článků

Načítám