Hlavní obsah

Čína chce do půlky února naočkovat 50 milionů lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Do lunárního Nového roku, který připadá na 12. února 2021, chce Čína naočkovat 50 milionů lidí. Očkování dostanou přednostně zdravotníci, policisté, hasiči, celníci a zaměstnanci v dopravě a logistice. Vyplývá to z očkovacího plánu, o němž informuje agentura Reuters. Rozvezeno by mělo být 100 milionů dávek vakcín od čínských firem Sinopharm a Sinovac Biotech.

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle plánu by měli tito lidé dostat první dávku vakcíny do 15. ledna a druhou do 5. února, uvedl list South China Morning Post.

Cílem je omezit šíření nákazy v těchto skupinách i obecně během oslav čínského Nového roku. Obyvatelé ČLR v této době hodně cestují a navštěvují své rodiny.

Lékaři: Před očkováním není třeba test. Nakaženému vakcína neublíží

Domácí

V Číně už dostal vakcíny milion lidí, i když žádná z očkovacích látek není ještě schválena pro plošné použití, ale jen pro nouzové užití. Používat se mohou dvě různé vakcíny od firmy Sinopharm a jedna od Sinovac Biotechu. V armádě se může používat i očkovací látka od CanSino Biologics.

Indie chce do srpna očkovat 300 milionů lidí

Také Indie plánuje zahájit očkování v lednu. I ona to bude dělat s vakcínami v nouzovém režimu. Dva výrobci očkovacích látek už požádali o souhlas s nouzovým použitím a šest dalších je v různých fázích klinických zkoušek. Podle očkovacího programu by do srpna mělo být očkováno na 300 milionů lidí.

V první vlně bude očkováno na deset milionů zdravotníků, po nich přijdou na řadu policisté, vojáci, lidé bojující v první linii s covidem-19 a zaměstnanci měst. Pak přijdou na řadu lidé nad padesát let věku a lidé mladší padesáti let s nemocemi, které zhoršují průběh covidu-19.

Země počítá, že očkování zvládne. V Indii i bez koronaviru probíhá největší očkovací program na světě, každoročně se tam očkuje 40 milionů novorozenců a matek proti 12 chorobám. Do očkování se má zapojit 154 000 z 223 000 sester. Očkovat budou moci i studenti posledního ročníku zdravotních škol. Počítá se, že se bude očkovat látkami, které snášejí přepravu a skladování při teplotách mezi dvěma až osmi stupni, tudíž nepůjde použít vakcíny od Pfizeru/BioNTechu a Moderny.

O schválení k nouzovému použití požádal Indický institut sér s látkou Covishield, která je vyvíjena ve spolupráci s britskou společností AstraZeneca. Dále o něj požádala společnost Bharat Biotech, která svou látku Covaxin vyvinula s Indickou radou pro medicínský výzkum (ICMR). Schvalovat by se mohl i ruský Sputnik V, látka ZyCov-Di vyvinutá firmou Zydus-Cadila z Ahmadabádu, vakcína vyvinutá první indickou soukromou společností na výrobu očkovacích látek Biological E z Hajdarábádu, která na ní spolupracovala s Massachusettským technologickým institutem, a další očkovací látka Indického institutu sér, tentokrát vyvíjená společně s Novavaxem. Šanci má i vakcína od společnosti Biotech z Bharátu, která se vstřikuje do nosu. Čtyři z osmi látek byly vyvinuty v Indii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám