Hlavní obsah

Představitelé zemí EU se dohodli na výroční deklaraci Unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

V Německém hlavním městě Berlíně se o víkendu sešli prezidenti a předsedové vlád členských zemí Evropské unie, aby zde oslavili 50 let od zahájení procesu evropské integrace. V sobotu se shodli na konečném znění symbolické výroční deklarace, o jejímž schválení se rozhodne v neděli. Text deklarace vyvolal v minulých týdnech kontroverze, ve kterých hrála důležitou úlohu i česká vláda.

Článek

Dohodu na konečném znění dokumentu oznámil mluvčí německé vlády Ulrich Wilhelm. Podle něj byl do konečného znění zapracován návrh španělské delegace, který zmiňuje společný boj EU proti ilegální imigraci.

Evropská komise chtěla pomocí deklarace nenásilně obnovit diskuzi o reformách EU po odmítnutí evropské ústavy v referendech ve Francii a v Nizozemsku v roce 2005.

Přestože je deklarace napsána opatrným jazykem, vyhýbá se jasným prohlášením a umožňuje různé interpretace, na její znění si minulý týden stěžovali čeští politici. Těm vadil "tajnůstkářský" způsob přípravy textu a to, že ji podepíší jen šéfové tří hlavních evropských institucí. [celá zpráva]

Spor nakonec vyřešil v pátek osobní telefonát německé kancléřky Angely Merkelové prezidentu Václavu Klausovi a premiéru Mirku Topolánkovi (ODS). Topolánek v sobotu připustil nutnost některých institucionálních změn EU do roku 2009, ve kterém proběhnou volby do Evropského parlamentu a ČR bude předsedat EU. Neuvedl ale, jestli by změny měly proběhnout formou nového dokumentu či textu vycházejícího ze současné euroústavy.

V berlínské deklaraci zůstal vágní odkaz na reformy, které mají postavit unii na "obnovený společný základ" do voleb do Evropského parlamentu v červnu 2009. Češi ale dali najevo, že budou tento odkaz interpretovat po svém, rozhodně ne jako časový limit pro vyřešení euroústavy.

Praha si nepřeje, aby schvalování euroústavy zastínilo české předsednictví unie v první polovině roku 2009. V pátek proto ocenila, že v deklaraci slovo ústava nebude.

Stěžoval si také Londýn a Varšava

Česko ale nebylo jedinou zemí, která měla výhrady ke zmínce o ústavě, patřily k nim i Poláci a Britové. Berlín proto opustil záměr připomenout ji v deklaraci již před několika týdny.

Možnost své interpretace ale budou mít i ostatní, což v sobotu potvrdila Merkelová v deníku Der Tagesspiegel. Jednoznačně se vyslovila pro přijetí ústavy, aby se změnily nynější struktury unie počítající jen s 15 členy.

"Musíme dát naším institucím novou orientaci," napsala Merkelová, podle níž je nástrojem právě "ústavní smlouva". "Německé předsednictví se zaměřuje na přípravu harmonogramu ústavního procesu do evropských voleb v roce 2009," napsala kancléřka.

"Náladu v jednotlivých zemích EU bereme vážně. Avšak přes veškeré výhrady musíme do příštích voleb do EP říci lidem, co bude dál," prohlásila v sobotu v Berlíně na vrcholném setkání Evropské lidové strany.

Němci chtějí na červnovém summitu na konci svého předsednictví prosadit jasný časový harmonogram pro přijímání ústavy. Podle nich by během českého předsednictví měla končit až ratifikace ústavní smlouvy v jednotlivých zemích. Text samotný by měl být hotov na konci letošního roku po krátké mezivládní konferenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám