Hlavní obsah

Kvůli deklaraci EU se s Berlínem pře už jen Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Česká vláda opětovně projevila nespokojenost se způsobem přípravy slavnostní deklarace k 50. výročí smluv, jež otevřely cestu k dnešní Evropské unii. V e-mailu, který vládní zmocněnec pro deklaraci Jan Zahradil (ODS) odeslal v úterý do Berlína, si stěžuje, že bylo jen jedno kolo jednání a pak vše probíhalo pouze přes e-maily. Praze se nelíbí ani to, že "do dneška nebyl uvolněn k debatě text deklarace".

Článek

Berlín kritiku odmítl. Mluvčí vlády Ulrich Wilhelm řekl, že úřad kancléřky Angely Merkelové je při přípravě textu v kontaktu se všemi 27 státy EU. "Praha byla mezi konzultovanými," řekl a dodal, že způsob přípravy byl schválen summitem EU v Bruselu.

Česko je jediná země Unie, jež se kvůli deklaraci dostala s Berlínem do střetu, protože Němci, kteří nyní vedou Unii, získali podporu Polska, jež donedávna mělo podobné postoje jako ČR.

Jan Zahradil naznačil, že kvůli způsobu přípravy deklarace nebude Česko považovat text za závazný. "Národní reprezentace mají volnou ruku v tom, jak budou deklaraci interpretovat, vysvětlovat a zprostředkovávat veřejnosti," uvedl Zahradil. Nelíbí se mu ani to, že deklaraci by neměli podepsat zástupci všech 27 států, ale jen tři nejvyšší představitelé EU.

Praha má zvlášť výhrady i kvůli tomu, že v textu má být zmínka o dovršení institučních reforem EU do června 2009. Ty jsou nejdůležitější částí euroústavy, jenže právě proti jejímu přijetí má Topolánkova vláda výhrady. Podle Zahradila si česká strana, která bude v roce 2009 stát v čele Unie, vyhrazuje právo vyložit tuto zmínku v deklaraci tak, že v žádném případě neznamená, že by za českého předsednictví měla být ratifikována nějaká ústavní smlouva.

Reklama

Výběr článků

Načítám