Hlavní obsah

Haleyová chce povinný test duševní způsobilosti pro Bidena i Trumpa. Kvůli věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden (80) i jeho předchůdce Donald Trump (76) by měli povinně podstoupit test duševní způsobilosti, pokud se chtějí ve volbách v příštím roce znovu ucházet o Bílý dům.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Nikki Haleyová

Článek

Myslí si to Nikki Haleyová (51), která sama usiluje o prezidentskou nominaci za republikány. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny a někdejší americká velvyslankyně při OSN volala po testu duševní způsobilosti pro všechny prezidentské kandidáty nad 75 let.

„Joe Biden se naštval a řekl, že jsem směšná, když to říkám (ve skutečnosti se tak vyjádřila jeho manželka Jill – pozn. red.),“ řekla na setkání s voliči ve svém domovském státě. „Ale je mi jedno, jestli se zavedou testy duševní způsobilosti třeba pro každého nad 50 let,“ dodala.

Ačkoliv potřebnou věkovou hranici pro takový test podle jejího měřítka překročili jak Biden, tak Trump, přímo Haleyová zaútočila jen na nynějšího demokratického prezidenta, zatímco svého republikánského rivala výslovně nezmínila.

„Netvrďte mi, že Biden je stejný jako před dvěma lety, protože zkrátka není,“ dodala. „A podívejte se na všechny ostatní ve Washingtonu. Jsou všichni staří,“ vyzvala ke generační výměně v čele země.

Biden navrhuje 25procentní daň pro miliardáře

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám