Hlavní obsah

Pošlu vám jej v rakvi s vlajkou. Prigožin oznámil smrt Američana bojujícího za Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin osobně oznámil údajnou smrt amerického dobrovolníka, který bojoval na straně ukrajinské armády. Učinil tak ve svém nejnovějším videu, které na sociálních sítích zveřejnil ruský vojenský bloger Alexandr Simonov.

Foto: Concord Press Service

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ve videozprávě na Telegramu. (Video je z dubna 2023)

Článek

Prigožin podle serveru Focus na krátkém záznamu ukazuje mrtvolu, má jít o zmíněného Američana. Kde a kdy přesně nahrávka vznikla, není jasné. Nahrávka zachycuje Prigožina, jak se za tmy přesouvá se svými muži a jsou slyšet tlumené výbuchy. Nato se šéf wagnerovců objeví vedle mrtvého vojáka s odhalenou horní polovinou těla a ranou v břichu.

„Přišel na schůzku s námi. Občan Spojených států amerických,“ říká s ironickým tónem Prigožin a ukazuje údajné osobní dokumenty muže, jehož jméno ale neupřesnil.

„Pošleme jej zpátky do USA. Uložíme jej do rakve s americkou vlajkou. S respektem, protože nezemřel jako dědeček v posteli, ale ve válce,“ pokračoval Prigožin, jehož skupina bojuje u Bachmutu. Jeho oznámení nebylo možné nezávisle ověřit.

Prigožin nicméně v prohlášení zveřejněném jeho tiskovou službou uvedl, že mrtvého v každém případě předá americkým úřadům. „Udělám to zejména pro list Washington Post,“ uvedl v narážce na americký deník, který napsal, že Prigožin měl ukrajinské službě nabízet vyzrazení informací o postavení ruských jednotek u Bachmutu. Prigožin toto tvrzení označil za „směšné“.

Rusku dojdou lidé, neumíte se postarat o vojáky, sepsul Prigožin „parfémové generály“

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám