Hlavní obsah

Rusku dojdou lidé, neumíte se postarat o vojáky, sepsul Prigožin „parfémové generály“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se znova ostře obul do velitelů ruské armády. V novém videu zveřejněném na sociálních sítích je s despektem označil za „parfémové generály“, kteří se nedokážou o své vojáky postarat. Posílají prý jen umírat mobilizované rezervisty na frontu, takže Rusku v takovém případě „dojdou lidé“.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Jevgenij Prigožin

Článek

„Vojáky je nutné chránit. A abyste ochránili vojáka, musíte ho prohánět po cvičišti a donutit ho, aby udělal vše, co je nutné. Nyní je to tak, že vojáci jsou na všechno sami,“ hřímal Prigožin s tím, že náčelníci štábů se vznášejí „někde ve vesmíru“.

Dále řekl, že byl mnohokrát v budově ministerstva obrany v Moskvě, která je plná generálů na parketových podlahách a mezi mramorovými a žulovými stěnami. „Všichni jsou to generálové. Nikdy tam nepotkáte jediného plukovníka. A všichni voní velmi drahými parfémy,“ láteřil Prigožin.

„Zemřeš na infarkt nebo mrtvici“

Řekl také, že jeho bojovníci jsou lépe vycvičeni než armádní vojáci. Proto je prý výcvik v jeho jednotkách velmi tvrdý. „Když nejsi schopen, zemřeš na infarkt nebo mrtvici,“ dodal Prigožin.

Generalitě vytkl, že sice přijímá rozhodnutí, ta ale podle Prigožina nejsou prosazována v praxi, protože personál, který stojí mezi ní a vojáky, je nerozhodný a bojí se projevit názor. „Každý, kdo nesouhlasil, je buď v důchodu, nebo se krčí někde v koutě, pokrytý s.ačkami a zbitý tak, že se neodváží otevřít hubu,“ dodal Prigožin. „Je to aktuální problém, který je třeba vyřešit. Nebo jej v určité chvíli vyřeší sami Rusové,“ varoval.

Prigožin v poslední době stále častěji kritizuje ruské vojenské vedení. Klade mu za vinu především nedostatečné zásobování wagnerovců municí.

Prigožin nabídl Ukrajině prozrazení pozic ruských jednotek, tvrdí list

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám