Hlavní obsah

Poslední záběry ponorky před sestupem k Titaniku. Dívka je natočila z paluby mateřské lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední záběr ponorky Titan těsně před tím, než se plavidlo s pěticí lidí na palubě vydalo na osudný sestup do hlubin Atlantského oceánu k vraku Titaniku, pořídila 22letá Abbi Jacksonová. Dívka pracuje ve společnosti OceanGate, jež expedice k legendární lodi provozuje. Selfie pořídila z paluby mateřské lodi Polar Prince, která ponorku doprovázela.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka Titan s doprovodnou lodí. Ilustrační foto

Článek

Jacksonová je také autorkou zřejmě posledních záběrů jednoho ze členů posádky Paula-Henriho Nargeoleta – na videu jí mává z člunu směřujícího k Titanu.

Obě videa mladá žena zveřejnila na svém účtu na platformě TikTok.

Na videu, jež zachycuje Titan, stojí dívka na palubě expediční lodi Polar Prince, usmívá se a za ní vlaje kanadská vlajka. V dáli na mořské hladině je vidět ponorka.

Manželka muže ze ztracené ponorky je prapravnučkou páru, který zahynul při zkáze Titaniku

Koktejl

Video obsahovalo popisek: „Sleduji ponorku sestupující k Titaniku.“ Snímek poté, co se ukázalo, že je posádka po smrti, z TikToku stáhla. Po síti se ale šíří dál.

@20minuten

Selfie von 22-Jähriger zeigt vermisstes U-Boot vor dem Tauchgang 📷 #20min #news #uboot

♬ original sound - 20 Minuten - 20 Minuten

Video zachycující odplouvajícího sedmasedmdesátiletého francouzského znalce Titaniku Paula-Henriho Nargeoleta však na jejím účtu zůstalo.

Nargeolet na něm sedí v nafukovacím člunu, usmívá se a kameramance mává. Abbi k tomu napsala: „Tento muž viděl Titanic 37krát.“ V popisku pak dodala: „Jaká legenda.“

@abbijaxxxon

what a legend #titanic #legendsneverdie #explorers

♬ original sound - ABS

Podle listu The Daily Mail se francouzskému dobrodruhovi přezdívalo „Pan Titanic“. Byl považován za vedoucí autoritu expedic k vraku Titaniku u pobřeží Newfoundlandu. Dohlížel i na obnovu tisíců artefaktů - včetně 20tunové části trupu Titaniku.

Nargeolet se narodil v Chamonix ve Francii. Více než dvacet let působil u námořnictva a dosáhl hodnosti velitele. V roce 1986 odešel do důchodu a nastoupil do Francouzského institutu pro výzkum a využívání moře, kde vedl hlubinné ponorky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na této koláži je zleva Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henri Nargeolet, Stockton Rush a Hamish Harding, posádka ponorky Titan

Magické slovo Titanic

V této pozici se Nargeolet zúčastnil expedice Five Deeps, kdy prozkoumal nejhlubší části všech pěti pozemských oceánů. Zlomil dokonce rekord pro nejhlubší ponor - na 10 928 metrů nebo 35 853 stop pod hladinou moře, napsal Daily Mail.

V roce 1987 vedl první expedici na Titanic, dva roky po objevení vraku. Poté pokračoval v ponorech k lodi, pomáhal mapovat místo a průběh chátrání.

„Na začátku jsme se báli sbírat artefakty vlastněné cestujícími, ale pak jsme si uvědomili, že bychom se o pasažérech mohli hodně dozvědět. Obnovujeme historii těchto rodin a podle mě je to dobrá věc,“ řekl jednou podle Telegraphu.

Na otázku, proč ho Titanic fascinuje více než 100 let od chvíle, kdy narazil do ledovce a potopil se, odpověděl: „Slovo Titanic je podle mého názoru magické, protože vždy vyvolá reakci.“

Smrt byla okamžitá. Imploze zabila posádku ponorky u Titaniku možná už v neděli

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám