Hlavní obsah

Manželka muže ze ztracené ponorky je prapravnučkou páru, který zahynul při zkáze Titaniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s pátráním po ztracené ponorce Titan, která se s pěti lidmi na palubě vydala k vraku Titaniku, přinesla americká média informaci, že manželka šéfa společnosti OceanGate, která tyto plavby organizuje, má mezi svými předky prapraprarodiče, kteří v roce 1912 zemřeli při potopení zdánlivě nepotopitelné lodi.

Foto: Oceangate Expeditions, Reuters

Ponorka Titan

Článek

Na palubě ponorky Titan, která v neděli zmizela při plavbě k vraku Titaniku, je také Stockton Rush, generální ředitel společnosti OceanGate, která tyto ponory za značné peníze zprostředkovává bohatým zákazníkům. Jeho manželkou je Wendy Rushová, která ve firmě pracuje jako ředitelka komunikace a sama se v posledních dvou letech k vraku Titaniku podívala třikrát.

Její zájem o Titanic je však nejen důsledkem toho, že ji tam manžel může vzít téměř kdykoliv, ale zejména je dán tím, že při jeho potopení zemřeli její prapraprarodiče Isidor a Ida Strausovi, kteří v té době patřili k velmi významným obyvatelům New Yorku.

Manželé Rushovi a manželé Strausovi

Výpravy k potopené lodi jsou svým způsobem ekvivalentem toho, co na začátku minulého století představoval samotný Titanic. Byla to velká atrakce, jeden z největších výdobytků tehdejší doby, který si mohli dovolit jen ti nejbohatší. A mezi ně patřili také Isidor a Ida Strausovi, zámožní newyorští manželé původem z Německa.

V roce 1912 nastoupili na palubu Titaniku právě cestou z návštěvy rodné země zpět do New Yorku. Tuto cestu nepodnikali poprvé. Většinou cestovali na německých lodích, ale zbrusu nový a luxusní Titanic byl zkrátka příliš velkým lákadlem.

Když loď cestou přes Atlantik narazila do ledové kry a začala se potápět, mohli Strausovi nastoupit do záchranného člunu. Přednost sice měly ženy a děti, ale Isidor byl mimo jiné spoluzakladatelem řetězce obchodních domů Macy’s, a tak byl ve své době známou personou. Isidor však místo v člunech odmítl přijmout dříve, než v nich budou právě všechny ženy a děti. Jeho žena se pak rozhodla zůstat s ním.

Památka Strausových žije dodnes

Se Strausovými na Titaniku cestovala vedle sluhy Johna Fartinga také služebná Ellen Birdová, která od Idy Strausové do člunu dostala norkový kožich, aby jí nebyla zima. Manželé Strausovi pak společně s „nepotopitelnou“ lodí skončili na dně oceánu. Isidorovo tělo bylo podle archivních záznamů objeveno zhruba dva týdny po katastrofě, zatímco Idu se nikdy najít nepodařilo.

Isidor a Ida Strausovi jsou zobrazeni také ve slavném filmu Jamese Camerona Titanic. Jsou vidět ve scéně vycházející z dochovaných svědectví, jak se objímají na posteli, zatímco se do lodi valí voda. Deník Daily Mail dodává, že byla natočena také scéna, kdy Isidor odmítá nastoupit do člunu, ale ta nakonec do filmu zařazena nebyla.

Dnes manžele Strausovy coby významné občany New Yorku připomíná socha na Manhattanu, v malém parčíku mezi 106. ulicí, Broadwayí a West End Avenue. Na místě, které se jmenuje Straus Park.

Provozovatel výprav k Titaniku tutlal trhliny v bezpečnosti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám