Hlavní obsah

Smrt byla okamžitá. Imploze zabila posádku ponorky u Titaniku možná už v neděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt pětice lidí na palubě ponorky Titan byla rychlá a bezbolestná. Dobrodruzi s největší pravděpodobností zemřeli během mžiku bezprostředně poté, co se jejich plavidlo zhroutilo pod tlakem vody pouhých 1600 stop, tedy necelých 500 metrů od svého cíle – vraku Titaniku. Informovala o tom americká pobřežní stráž. Pátrací a záchranná operace se tudíž mění ve vyprošťovací.

Foto: Oceangate Expeditions, Reuters

Ponorka Titan

Článek

„Proběhlo by to tak rychle, že by si ani nestihli uvědomit, že nastaly nějaké potíže nebo to, co se s nimi děje. Je to, jako když někdo vypne vypínač. Jednu milisekundu jste živý a další už ne,“ přiblížil Daily Mailu to, co se mohlo stát při implozi, bývalý lékař amerického námořnictva Dale Molé.

Imploze je zhroucení do sebe vlivem silného okolního tlaku, jehož důsledky jsou v případě takového tlaku fatální.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na této koláži je zleva Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henri Nargeolet, Stockton Rush a Hamish Harding, posádka ponorky Titan

Několikadenní dramatická pátrací operace skončila ve čtvrtek zklamáním, poté co kanadská dálkově ovládaná ponorka objevila na dně oceánu trosky. Záhy se ukázalo, že pocházejí z pohřešované ponorky.

Nalezeny byly ve vzdálenosti přibližně 490 metrů od přídě Titaniku, který spočívá na mořském dně v hloubce kolem 3800 metrů od svého ztroskotání v roce 1912.

Posádka ztracené ponorky už nežije. Trosky se našly 500 metrů od Titaniku

Svět

Objeveny byly nejprve přistávací rám, zadní kryt a také špička Titanu, podvodní robot pak v pátek ráno našel i záď ponorky, oznámila pobřežní stráž. Tím je podle ní jasné, že není naděje na přežití posádky.

Pobřežní stráž uvedla, že bude pokračovat ve zkoumání oblasti, kde byly trosky nalezeny. Na místě zůstanou roboti sbírající informace.

Je to extrémně riskantní, popsal mexický youtuber svůj zážitek z expedice v ponorce TitanVideo: Reuters

Ponorka se odmlčela v neděli necelé dvě hodiny po odpoutání od mateřské lodi. Podle vyjádření vyšetřovatelů, na které se odvolávají světová média, zřejmě osudná imploze nastala už v neděli, tedy první den pátrání.

Provozovatel výprav k Titaniku tutlal trhliny v bezpečnosti

Zahraniční

Tomu, že k implozi došlo v neděli, by odpovídaly podle britského serveru The Daily Mail i zprávy o záznamu amerického vojenského sonaru z míst, kde se měla sedmimetrová turistická ponorka pohybovat.

Zvuky, které senzory zaznamenaly v úterý a ve středu, pravděpodobně s ponorkou nesouvisely.

Přijde žaloba?

Pětice lidí se na Titanu plavila na vlastní nebezpečí. Do hloubky takřka čtyř kilometrů se vypravili v malé ponorce, řízené ovladačem od herní konzole, která nešla otevřít zevnitř, a  s vědomím, že riskují život.

Otázkou je, zda po tragédii čeká firmu OceanGate, která plavby organizovala, žaloba. Pasažéři sice podepsali, že souhlasí s riziky, je však otázkou, zda jim firma nějaká nezatajila.

Zakladatel a majitel OceanGate Stockton Rush zemřel na palubě, a tak už nic vysvětlovat nebude. Spolu s ním našli smrt v hlubinách oceánu britský dobrodruh a miliardář Hamish Harding, francouzský výzkumník Paul-Henrih Nargeolet, pákistánský podnikatel Šahzada Dawood a jeho 19letý syn Suleman.

Dobře víme o riziku smrti, podepisuje před potopením k Titaniku posádka

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám