Hlavní obsah

Poškození plynovodů Nord Stream není náhoda, ale útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Prudký pokles tlaku v plynovodech Nord Stream 1 a v nezprovozněném Nord Stream 2 není náhoda, ale cílený útok, napsal server deníku Der Tagesspiegel s odkazem na bezpečnostní zdroje. Plynovody, které vedou po dně Baltského moře, měl někdo úmyslně poškodit.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Potrubí plynovodu Nord Stream 1 v Německu

Článek

Bezpečnostní orgány na spolkové úrovni začaly případ obou plynovodů vyšetřovat. Výsledky nelze čekat v krátké době, protože odborníci musejí na mořské dno, aby prozkoumali situaci.

Vyšetřovatelé se vzhledem k načasování, třem zasaženým potrubím a velkým tlakovým ztrátám, přiklánějí k verzi, že poškození není náhodné, píše server Der Tageszeitung.

„Nedokážeme si představit scénář, který by nepočítal s cíleným útokem,“ řekl zdroj obeznámený s výsledky šetření spolkových bezpečnostních úřadů a německé vlády. „Všechno mluví proti náhodě,“ dodal zdroj.

V nefunkčním plynovodu Nord Stream 2 prudce klesl tlak, Dánové oznámili únik plynu

Ekonomika

Takový útok na mořské dno je všechno, jen ne jednoduchý, poznamenává server Der Tagesspiegel s odkazem na bezpečnostní zdroje.

Musí ho provést speciální jednotky, například námořní potápěči nebo ponorka, tvrdí zdroje obeznámené s prvními poznatky vyšetřování.

„Někde musí být díra,“ řekl agentuře DPA mluvčí provozovatele plynovodu Nord Streamu 2 Ulrich Lissek. Tlak podle něj klesl v potrubním rameni A. „Jen nikdo neví kde,“ dodal. Plyn podle jeho slov uniká v pobřežní oblasti.

Kdyby tomu tak bylo na souši, provozovatel by si toho všiml. Navíc poškození potrubí nahlásil v pondělí večer i dánský námořní úřad, a to plynovodu poblíž ostrova Bornholm v Baltském moři. Úřad doporučil plavidlům, aby se oblasti vyhýbala.

Gazprom: Obnovení dodávek přes Nord Stream 1 závisí na Siemensu. Nechápeme, zní z Německa

Ekonomika

Spekuluje se, že za útoky by mohly být ukrajinské nebo s Ukrajinou spojené síly. S dočasně vyřazenými plynovody by se plyn do Německa a dalších zemí střední Evropy mohl vést pouze přes plynovod Jamal a ukrajinskou plynovodní síť.

Druhou variantou je, že potrubí mohla být poškozena ze strany Ruska. Vyřazení plynovodů by zvýšilo další nejistotu na trzích a cena plynu by mohla raketově vystřelit. Evropská energetická krize by se tak ještě více prohloubila.

Reklama

Výběr článků

Načítám