Hlavní obsah

Polsko postaví plot na hranicích s Kalinigradskou oblastí. Bojí se další migrační krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko zahájí výstavbu bariéry podél hranice s ruskou Kaliningradskou oblastí, informoval ve středu podle polského zpravodajského serveru Onet.pl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Polsko se podle něj obává, že by na této hranici mohla vzniknout migrační krize podobná té loňské na hranici s Běloruskem.

Foto: Profimedia.cz

Kaliningradská oblast (ilustrační foto)

Článek

Tehdy se do Polska a pobaltských zemí snažily nelegálně dostat tisíce lidí zejména z Blízkého východu.

Blaszczak novinářům řekl, že Polsko se rozhodlo fyzickou zábranu postavit v souvislosti se zahájením nových letů ze severní Afriky a Blízkého východu do Kaliningradu. Bariéra podél hranice s Kaliningradem by měla být 2,5 metru vysoká a tři metry široká a budou ji tvořit tři řady žiletkového drátu. Mluvčí polské pohraniční stráže Konrad Szwed agentuře AP řekl, že bariéra bude obsahovat i elektrický plot. Dokončena má být koncem příštího roku.

Polsko dokončilo hraniční zeď s Běloruskem

Evropa

Ministr obrany upřesnil, že již tento týden začínají na hranicích přípravné práce. Podle informací agentury AP od středy působí na místě ženijní vojska. Podél 210 kilometrů dlouhé hranice v současnosti není žádná bariéra, oblast ale střeží hraniční hlídky, dodal mluvčí.

Polsko v minulém roce čelilo náporu migrantů, kteří se pokoušeli překročit jeho pozemní hranici s Běloruskem. Varšava v reakci na to postavila na 187 kilometrů dlouhém úseku hranice zábranu. Náklady na ni se vyšplhaly na 1,5 miliardy zlotých (téměř osm miliard korun), napsala dříve polská média.

Evropská unie autoritářský režim v Minsku obviňuje, že migranty k nezákonnému překonání hranice povzbuzoval, a tímto způsobem je využil jako hybridní zbraň v odplatě za sankce Evropské unie. Migranti prchající před chudobou a konflikty pak živořili na hranici v nehostinných podmínkách, často v lesích.

V Evropě roste popularita hraničních plotů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám