Hlavní obsah

V Evropě roste popularita hraničních plotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko se obává hromadné migrace z Ruska a zhruba na pětině společné hranice plánuje vybudovat plot. Bariéry, které komplikují překročení hranic, nabírají v posledních měsících na popularitě, a to nejen z důvodu války na Ukrajině.

Foto: Novinky

Hraniční bariéry v Evropě v roce 2022

Článek

V zemích Evropské unie a schengenského prostoru se hraniční ploty ještě v roce 2014 rozpínaly na „pouhých“ 315 kilometrech. Toto číslo je nyní 6,5krát vyšší, bariéry na hranicích jsou dlouhé 2048 kilometrů, a to se mezi ně nezapočítává plánovaný plot Finů o délce asi 257 kilometrů.

Ploty staví evropské státy ze dvou důvodů. Kvůli ochraně před nelegální migrací a také kvůli boji s terorismem.

Na příkladu Finska se také dá hovořit o obavách z hybridní války. Místní vláda se totiž poučila z loňského roku, kdy režim běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka cíleně přesouval migranty z Iráku k hranicím s Polskem, Litvou a Lotyšskem, které reagovaly výstavbou hraničních plotů.

O postavení plotu na hranicích už mluví i bavorský ministr

Evropa

Evropská komise dokonce tehdy nápad na výstavbu plotů uvítala, ačkoli na ně nemohla vzhledem ke svým stanovám alokovat žádné peníze.

Foto: Novinky

Ilustrace hraničního plotu mezi Polskem a Běloruskem

„Evropská komise vítá nápad hraničního plotu, který by zabránil nelegální migraci z Běloruska do Litvy, ale na financování takových opatření se nebude podílet,“ citovala v srpnu španělská zpravodajská agentura EFE mluvčího Evropské komise Adalberta Jahnze.

Finská premiérka Sanna Marinová má jasno. „Musíme být připraveni na jakoukoli narušující situaci,“ konstatovala. Výstavbu plotu podle tamních médií podpořily hlavní finské politické strany.

Litva plánuje hraniční plot proti migrantům. Dobrý nápad, zní z Evropské komise

Evropa

Bariéra má být dlouhá téměř 260 kilometrů, což by pokrylo zhruba 20 procent společné hranice s Ruskem. Rozmístěna bude na místech, kde je nápor migrantů největší. Výstavba plotu potrvá tři až čtyři roky.

Finsko se tak přiřadí k dalším 13 evropským státům, které už bariéry na hranicích mají. Celkem je řeč o 2048 kilometrech oplocení, tři čtvrtiny pokrývají vnější hranici Evropské unie, celkem 1535 kilometrů. To se rovná 13 procentům vnější hranice Evropské unie.

Přibude k nim možná také hraniční bariéra, kterou se Polsko chystá postavit na hranicích s Kaliningradem, tedy ruskou exklávou.

Po Asii (56 procent) je Evropa druhým kontinentem v pořadí, kde se nejčastěji hraniční ploty vyskytují.

Podle barcelonského Centra pro studium míru Josepa Manuela Deláse je na celém světě momentálně 74 hraničních bariér. Šest z nich stálo už před rokem 1989. Nepočítal mezi ně železnou oponu, která rozdělovala západní a východní blok Evropy v době studené války. Pád železné opony započal právě v roce 1989.

Foto: Novinky

Hraniční bariéry v roce 1989

Anketa

Souhlasíte s výstavbou hraničních plotů?
Ano
95,4 %
Ne
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9128 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám