Hlavní obsah

Polsko dokončilo hraniční zeď s Běloruskem

Varšava

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve čtvrtek navštívil dokončenou ocelovou zeď na hranicích s Běloruskem. Tu Polsko začalo stavět v lednu, aby zabránilo masivnímu přílivu migrantů z Běloruska, které k hranicím vyslal režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polsko dokončilo výstvabu zdi na hranicích s Běloruskem kvůli migrantůmVideo: Reuters

 
Článek

„Vnitřní i vnější bezpečnost je naší nejvyšší prioritou, za kterou budeme bojovat proti všem. Zeď, kterou za mnou vidíte, odráží naši efektivitu a je důkazem naši odpovědnosti, opatrnosti a předvídatelnosti,“ řekl Morawiecki.

Dokončení hraniční zdi také Polsku od pátku umožní zrušení výjimečného stavu na hranicích. Ten od loňského září bránil novinářům i ochráncům lidských práv v tom, aby mohli informovat o podmínkách na hranicích. Během migrační krize zemřelo především na následky umrznutí nejméně 20 lidí.

Už žádný plot. Polsko staví na hranici rovnou betonovou zeď

Zahraniční

Zeď se nyní podle polské vlády stane součástí boje proti Rusku. „První známkou války na Ukrajině byl totiž běloruský vůdce Alexandr Lukašenko a jeho útok na polské hranice,“ uvedl Morawiecki. „Díky naší prozíravosti a předvídavosti se nyní můžeme zaměřit na pomoc Ukrajině, která bojuje za svou suverenitu,“ dodal.

Ochránci lidských práv ale upozorňují na dvojí metr Polska. Z válkou zmítané Ukrajiny totiž podle nich do Polska míří především běloši křesťanského vyznání, zatímco přístup byl odepřen muslimům především ze Sýrie.

Na polsko-ruské hranici se spí značně neklidně

Zahraniční

Polsko od začátku války na Ukrajině poskytlo azyl zhruba 4,3 milionu Ukrajinců.

Hraniční zeď s Běloruskem je vysoká 5,5 metru a měří celkem 186 kilometrů. K její definitivní kompletaci chybí už jen elektronický bezpečnostní systém. Ten zatím není nainstalovaný.

Hranice mezi Polskem a Běloruskem má celkem 418 kilometrů. Plot je v její severní části.

Migrační krize začala loni v létě. Lukašenkův režim ji vyvolal poté, co Evropská unie neuznala výsledky prezidentských voleb v Bělorusku a začala na představitele země uvalovat sankce. Tisíce migrantů následně Bělorusko začalo posílat k hranicím s Polskem, Litvou či Lotyšskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám