Hlavní obsah

Počet obětí záplav ve Slovinsku stoupl na šest. Hrozí sesuvy půdy, země žádá o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další dvě těla objevili v pondělí slovinští záchranáři, počet obětí ničivých záplav tak stoupl na šest. Země se začíná vzpamatovávat z nejhorší pohromy ve své historii. Voda ve většině toků klesá a ukazuje se spoušť, kterou napáchala. Stále ale hrozí sesuvy půdy. Slovinsko žádá o pomoc.

Ve Slovinsku začínají odklízet následky povodníVideo: Reuters

 
Článek

Slovinští záchranáři se obávají, že počet obětí, který vystoupal na šest, není konečný, protože se ještě nedostali do některých odříznutých oblastí. Řada silnic je totiž stále pod vodou nebo je přerušily laviny bahna a kamení.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Spoušť, kterou za sebou nechala voda ve slovinském Nazarje

Sesuvy půdy podle webu 24 ur hrozí na více místech, zejména v údolí řeky Savinja ve slovinských Korutanech, a byly kvůli nim evakuovány stovky lidí. Jde například o oblast Koroška Bela v obci Jesenice. Tam by sesuvy půdy mohly napáchat ještě větší katastrofu než voda.

Hráze musí vydržet ještě aspoň den

Toky se pomalu uklidňují, řeky Mura, Dráva a Sáva se ale stále ještě nevrátily do svých břehů. „Aby zabránily nejhorší katastrofě, protipovodňové hráze v těchto oblastech musí vydržet ještě alespoň jeden den,“ řekl slovinský hydrolog Janez Polajnar.

K likvidaci následků přírodní katastrofy bylo v posledních 12 hodinách ve Slovinsku aktivizováno 62 hasičských jednotek. které zasahovaly nebo ještě stále zasahují v oblasti regionálního centra Murska Sobota či Slovenj Gradac, v Celje, metropoli Lublani, Mariboru, Kranje, Trbovelje, Ptuji, Brežici či v Nové Gorici.

Začala rozvážka ubytovacích kontejnerů

Slovinští záchranáři v neděli zahájili přepravu kontejnerů pro dočasné ubytování, první byl poslán do obce Mozirje. V pondělí také plánují spustit speciální aplikaci, kde může nabídnout svou pomocnou ruku každý, kdo by chtěl pomoci postiženým.

Povodně ve Slovinsku zabíjely, přívalové deště drtí také Rakousko

Zahraniční

Slovinsko zároveň požádalo o pomoc sousední země, NATO a Evropskou unii, která již schválila potřebné dodávky i personál prostřednictvím mechanismu civilní ochrany. Do země už také míří humanitární i finanční pomoc z mnoha evropských zemí, například Polska, Maďarska či Rakouska, které samo bojuje s povodněmi.

Blesk ve Slovinsku zabil dva turisty

Zahraniční

V cestovatelském systému Drozd je zaregistrováno 599 českých turistů ve Slovinsku., uvedl v pondělí mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. České velvyslanectví v Lublani podle něj nemá po povodních z minulého týdne informace o zraněných Češích, někteří však uvízli v ubytovacích zařízeních a čekají na zprovoznění cest.

Ve Slovinsku se protrhla hráz, zemi sužují záplavy i sesuvy půdy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám