Hlavní obsah

Povodně ve Slovinsku zabíjely, přívalové deště drtí také Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bleskové povodně postihly v pátek po přívalových deštích Slovinsko. Úřady z  okresu Kamnik poblíž Lublaně hlásí jednu oběť a stejně jako v okrese Komenda vyhlásily stav nouze. Podle meteorologů přívalové deště nekončí. Se záplavami se potýká i jižní Rakousko.

Slovinsko postihly záplavyVideo: Reuters

 
Článek

Nejméně jeden člověk zemřel při bleskových povodních v Kamniku na severu Slovinska. Portál Kamnik info oznámil, že voda smetla staršího obyvatele v oblasti osady Bistričice. Svědci uvedli, že v osadě před jedním z domů je vidět tělo místního obyvatele, policie se tam ale kvůli vodě nemůže dostat.

Slovinský úřad civilní ochrany podle webu 24ur.com od čtvrtečního večera registruje asi tisíc zásahů, na 16 tisíc lidí je bez elektřiny. Mezi nejpostiženější obce patří město Škofja Loka, kde pomáhají s evakuací vojáci.

Lidi uvázlé v jejich domech přepravuje do bezpečí vrtulník. Obce Solčava a Luče na severovýchod od slovinské metropole jsou kvůli zaplavení silnic zcela odříznuty od okolního světa. Úřady také v zemi hlásí 15 sesuvů půdy.

Hladina prudce stoupla na řece Kamniška Bistrica, kde proud strhl most, velká voda nyní ohrožuje také níže položená města na řekách Dráva a Savinja.

100 až 200 litrů srážek na metr čtvereční

Podle slovinského meteorologa Braneho Gregorčiče zatím nejvíc pršelo na úpatí Julských Alp a v oblasti směrem na Hornokraňsko a Korutany. V těchto regionech už během noci spadlo 100 až 200 litrů srážek na metr čtvereční, což se rovná měsíčnímu množství srážek, řekl.

Foto: Reuters

Slovinsko postihly záplavy

V následujících 24 hodinách se podle něj očekává na většině území Slovinska 40 až 80 milimetrů srážek, lokálně na jihu a jihovýchodě země až 150 milimetrů. Červený, tedy nejvyšší, stupeň nebezpečí nyní platí pro většinu země.

Prudké lijáky v noci na pátek zasáhly také rakouské spolkové země Korutany a Štýrsko, přičemž nejdramatičtější situace je poblíž města Bad Eisenkappel, kde byly podle agentury zaplaveny veškeré příjezdové komunikace. Větší hmotné škody nebo oběti na životech ale zatím nejsou hlášeny.

Peking se změnil v rozvodněnou řeku, tajfun vyhnal lidi z domovů

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám