Hlavní obsah

Ve Slovinsku se protrhla hráz, zemi sužují záplavy i sesuvy půdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovinsko již několikátý den trápí silné deště. Země se potýká se záplavami a sesuvy půdy. Problémy jsou zejména v povodích řek Mura, Sáva a Dráva na východě země. Protržená hráz u obce Dolnja Bistrica ohrožuje obyvatele několika obcí.

Záplavy ve SlovinskuVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli protržené hrázi evakuovaly úřady kolem 500 lidí. Tu se snaží zpevňovat dvoutunovými betonovými bloky, které na místo dopravují vrtulníky, uvedl server Dnevnik.

Vedle záplav způsobují velké problémy i sesuvy půdy, které vyhnaly lidi z domovů, případně zatarasily komunikace. Tisíce lidí jsou bez proudu. Úřady prozatím potvrdily čtyři oběti. Vedle policie a hasičů zasahuje rovněž armáda.

Země zvažuje, že v souvislosti s povodněmi a sesuvy půdy požádá o mezinárodní pomoc.

Někteří Češi ale uvázli v ubytovacích zařízeních a několik jich bylo evakuováno vrtulníky, řekl velvyslanec Juraj Chmiel České televizi.

Podle předpovědí by se mohla v neděli začít situace uklidňovat a rozvodněné řeky by mohly začít klesat. Podle úřadů byly aktuální srážky na úrovni obvyklých měsíčních úhrnů a podmáčená půda je nebyla schopna pojmout.

V neděli odpoledne přidělávala záchranářům i hydrologům vrásky na čele linie bouřek, která s sebou nesla další očekávané srážky.

Geologové se proto obávají dalších sesuvů, uvádí server Delo.

Na řece Mura byl zaznamenán rekordní průtok 1450 metrů krychlových za sekundu.

S lijáky a souvisejícími problémy se potýká i sousední Rakousko. Rozmary počasí nicméně momentálně trápí značnou část střední Evropy.

Závěje krup v Německu. Do ulic vyjely sněžné pluhy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám