Hlavní obsah

Blesk ve Slovinsku zabil dva turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tři se v pátek odpoledne zvedl počet obětí bouří a záplav z přívalových dešťů ve Slovinsku poté, co dva nizozemské turisty v horách zabil blesk. Těla byla nalezena v horách u Kranje.

Foto: Profimedia.cz

Bleskové povodně v pátek udeřily u slovinské Škofji Loky

Článek

Podle agentury STA to v pátek uvedla slovinská policie, která okolnosti úmrtí ještě vyšetřuje.

Třetí oběť současného počasí byla nalezena u domu v osadě Bistričice v okrese Kamnik poblíž Lublaně.

„Situace je vážná,“ řekl ministr obrany Marjan Sarec a dodal, že armáda se spojila se záchrannými a hasičskými týmy, aby pomáhala občanům v nejvíce postižených oblastech. Sirény varující občany před povodněmi se rozezněly ve městech Lublaň, Maribor a Celje.

Dálnice spojující metropoli se severem země musela být uzavřena kvůli záplavám, když se řeky vylily a zničily mosty i domy, uvedl zpravodajský web N1 Info.

Slovinský úřad civilní ochrany podle webu 24ur.com od čtvrtečního večera registruje asi tisíc zásahů, na 16 tisíc lidí je bez elektřiny. Mezi nejpostiženější obce patří město Škofja Loka.

Děti ze školky vynášeli hasiči

Lidi uvázlé v jejich domech přepravuje do bezpečí vrtulník. Obce Solčava a Luče na severovýchod od slovinské metropole jsou kvůli zaplavení silnic zcela odříznuty od okolního světa. Úřady také v zemi hlásí 15 sesuvů půdy.

V obci Mengeš hasiči evakuovali všech 22 dětí, které voda uvěznila v budově školky. Bleskové povodně personál školky zjevně zaskočily.

Hladina prudce stoupla na řece Kamniška Bistrica, kde proud strhl most, velká voda nyní ohrožuje také níže položená města na řekách Dráva a Savinja.

Podle slovinského meteorologa Braneho Gregorčiče zatím nejvíc pršelo na úpatí Julských Alp a v oblasti směrem na Hornokraňsko a Korutany. V těchto regionech už během noci spadlo 100 až 200 litrů srážek na metr čtvereční, což se rovná měsíčnímu množství srážek, řekl.

V následujících 24 hodinách se podle něj očekává na většině území Slovinska 40 až 80 milimetrů srážek, lokálně na jihu a jihovýchodě země až 150 milimetrů. Červený, tedy nejvyšší, stupeň nebezpečí nyní platí pro většinu země.

Povodně ve Slovinsku zabíjely, přívalové deště drtí také Rakousko

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám