Hlavní obsah

Společně posílíme energetickou i obrannou bezpečnost, shodli se Fiala s Hegerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenčín
Aktualizováno

Chceme společně posílit energetickou i obrannou bezpečnost, budeme spolupracovat i z hlediska jaderné energetiky a chceme být konkurenceschopní v rámci Evropské unie, shodl se v pondělí český premiér Petr Fiala se svým slovenským protějškem Eduardem Hegerem. Uvedli to po společném zasedání vlád obou zemí v Trenčíně.

Živě: TK premiérů po společném jednání členů slovenské a české vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Cílem České republiky i Slovenska je hledat společné projekty, které oběma zemím zajistí posílení energetické bezpečnosti a spolehlivé dodávky energie. Oběma zemím se podařilo odvrátit energetickou krizi, zvládli jsme letošní zimu, ale musíme myslet na budoucnost,“ uvedl po jednání Fiala.

Důležitá je podle něj i spolupráce obou zemí z hlediska jaderné energetiky. „Můžeme sdílet zkušenosti, postupy a společně prosazovat jádro,“ zdůraznil.

Premiéři mluvili i o tom, že chtějí spolupracovat z hlediska obranné bezpečnosti a průmyslu. „Obranný průmysl je nový potenciál, protože všechny členské země budou zvyšovat výdaje na obranu. To nám dává příležitosti pro spolupráci, a máme tradici z dob Československa,“ řekl ještě před jednáním Heger.

Samá známá jména. Prezident Pavel představil svůj poradní tým

Domácí

Fiala by uvítal, kdyby česká i slovenská armáda využívaly podzvukové letouny české výroby, do jejichž výroby by se zapojily i slovenské firmy.

Heger Česku doporučil podepsat obrannou smlouvu s USA

Heger Česku doporučil podepsat obrannou smlouvu DCA se Spojenými státy. Česká vláda by měla tuto dohodu s Američany projednat v dubnu, podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se nyní čeká na závěrečné jazykové odsouhlasení americkou stranou.

Dokument se zabývá například možnou přítomností amerických vojáků v ČR nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území. Černochová zdůraznila, že nepovede ke zřízení americké vojenské základny v Česku. Vyloučila i rozmístění jaderných zbraní v Česku.

„Před rokem jsme si sami tou cestou prošli a chceme vás povzbudit, abyste to udělali. Je důležité, abyste se nenechali odradit jakýmikoli zpochybňujícími hlasy,“ uvedl Heger. Narážel tak na to, že na Slovensku prý zaznívaly hlasy, že po podpisu budou na slovenském území američtí vojáci znásilňovat ženy a rozmístí se tam jaderné zbraně. „Ukázalo se, že to byly čisté lži,“ podotkl.

Předsedové vlád se shodli na pokračování v pomoci Ukrajině a mluvili i o konkurenceschopnosti v rámci Evropské unie. Podle Fialy chtějí postupovat společně a zachovat dobré podmínky.

„Diskutovali jsme i o návrhu emisní normy Euro 7. Je nerealistický, ohrožoval by automobilový průmysl. Se Slovenskem a dalšími státy musíme najít řešení, aby do budoucna nebyla ohrožena automobilita,“ komentoval Fiala.

Společné zasedání vlád České republiky a Slovenska v Trenčíně bylo v pořadí osmé a konalo se po tříleté přestávce způsobené pandemií covidu-19. Kromě premiérů se společného jednání zúčastnilo pět ministrů z Česka i Slovenska a také náměstci ministerstev odpovědných za průmysl, obchod a hospodářství.

Už ne Spolu? Europoslanci ODS se chtějí pro další volby trhnout

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám