Hlavní obsah

Samá známá jména. Prezident Pavel představil svůj poradní tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v pondělí představil svůj poradní tým. Patří do něj samá známá jména, například ústavní právník Jan Kysela, architekt Josef Pleskot, ekonom David Marek nebo podnikatel Tomáš Richter.

Živě: TK prezidenta Petra PavlaVideo: ČTK

 
Článek

S ekonomikou budou Pavlovi radit ekonom David Marek a někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk. „Jsem rád, že budou v mém týmu poradců. Budou mi radit nejen v ekonomických a důchodových otázkách, ale i v rozpočtových,“ komentoval prezident.

Ústavní právo bude konzultovat s právníkem Janem Kyselou, otázky v sociální oblasti s Lucií Polákovou, energetiku s Jakubem Maščuchem a životní prostředí s Ladislavem Mikem. Tým povede již zmíněný Richter.

Někteří z uvedených expertů s Pavlem spolupracovali už v prezidentské kampani.

Lidé na medaile opět navrhli Mašíny. I Pavel s nimi má problém

Domácí

Pavlovi zatím chybí poradce na vzdělávání. „Zatím nemáme konkrétní jméno, pracujeme na tom. Hledáme někoho, kdo bude mít průřezový přehled ve všech aspektech kvůli plánované reformě vzdělávacího systému,“ uvedl.

Prezident také řekl, že nebude mít přímo poradce pro zahraniční politiku. Občas ji ale bude konzultovat s řadou lidí. Jedním z nich má být bývalý poslanec a místopředseda hnutí STAN Jan Farský, o kterém se dříve hovořilo jako o možném poradci pro otázky domácí politiky. Zatím se ale nesetkali, řekl prezident na dotaz Novinek.

Vedle poradního týmu Pavel počítá i s dalšími externími poradci, kteří mu budou radit nepravidelně ke konkrétním tématům. Mezi těmi má být například ekonomka a neúspěšná kandidátka na hlavu státu Danuše Nerudová, se kterou bude řešit rémata důchodové reformy. Se Zdeňkem Tůmou zase bude řešit bankovnictví a ekonomiku.

Otevřeme Hrad pro veřejnost

Pavel se chce věnovat i tématu otevření Hradu pro veřejnost, aby se tam mohly konat kulturní a vzdělávací akce. Také chce zmírnit bezpečnostní opatření na Hradě. Spolupracovat chce i s architektem Pleskotem. „Bude mým externím poradcem pro otázky architektury,“ uvedl.

Plánuje uspořádat i kulatý stůl na téma jak otevřít Hrad. K tomu chce přizvat i mladé lidi, kteří by se na tom podíleli.

Změny v organizační struktuře Kanceláře prezidenta republiky chce prezident uzavřít do konce května. Neočekává zásadní změny, odchody se budou podle něj týkat spíše jednotlivců.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel v rámci své třetí zahraniční cesty v Berlíně

Setká se s kandidáty na ústavní soudce

Pavel se má také v pondělí setkat se třemi kandidáty na ústavní soudce, kteří už podle něj prodělali odbornou prověrku v rámci prezidentského konzultačního týmu pro výběr ústavních soudců. Po setkání prezident jména zveřejní.

Na tiskové konferenci zmínil bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Pozvaní právníci podle něj ale ještě nejsou kandidáty na ústavní soudce. Jména tří vybraných kandidátů chce co nejdříve předložit Senátu, aby je horní komora stihla projednat na schůzi 10. května.

Pravidelná pondělní tisková konference se poprvé konala přímo na Pražském hradě, a to v Rothmayerově sále. V uplynulých týdnech ji prezidentův tým pořádal v Hrzánském paláci, který měl zapůjčen do doby, než se přestěhuje na Hrad.

Nerudová nevyloučila kandidaturu do europarlamentu. Pavel by s ní rád konzultoval reformu důchodů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám