Hlavní obsah

Po měsících pohřbili mrtvé z masakru v Buči

Ukrajinci minulý týden pohřbili dalších 21 obětí masakru v Buči, kterou Rusové obsadili na začátku války. Část obětí ruského řádění nebylo možné identifikovat, některá těla tak byla pochována se štítky označenými čísly. Zbývá ale ještě pohřbít další těla, informoval server The Kyiv Independent.

Foto: Valentyn Ogirenko

Masové hroby v ukrajinské Buči

Článek

Krátce po začátku války Rusové převzali kontrolu nad městy poblíž Kyjeva, včetně Buče. Po jejich dubnovém odchodu vyplulo na světlo krvavé řádění, při kterém ruští vojáci zavraždili 1300 lidí, včetně tří desítek dětí z Buče a okolních obcí.

Buča se stala krvavým symbolem vraždění ruských okupantů. Vinu Rusů doložily satelitní snímky, které po odchodu vojáků odhalily mrtvá těla.

V řadě jako na porážku. Nové důkazy o zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

V samotné Buči podle ukrajinské státní policie zahynulo nejméně 461 lidí. Padesát obětí se stále nedaří identifikovat, a to včetně těch pohřbených minulou středu.

Podle guvernéra Kyjevské oblasti Oleksije Kuleby jim před pochováním byly odebrány vzorky DNA pro následnou identifikaci.

Některé z obětí Rusové zastřelili, když prchaly ze svých domovů, jiné mučili ve sklepech, napsal Kuleba na Telegramu. „Toto jsou obyčejní lidé, které Rusové zabili za to, že byli Ukrajinci,“ dodal.

První pohřební mše, při níž bylo pohřbeno 15 lidí, se v Buči konala 9. srpna, zhruba čtyři měsíce po odchodu ruských okupantů. Další následovala o dva dny později a bylo při ní pochováno 11 obětí masakru.

Městská rada v Buči oznámila, že je nalezli v masovém hrobě před místním kostelem.

Ukrajinci zlikvidovali brigádu, kterou viní z masakrů v Buči

Evropa

Města v Kyjevské oblasti se nyní vracejí k normálnímu životu, lidé opravují zničené domy a pohřbívají mrtvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám