Hlavní obsah

Čína omezí vývoz civilních dronů s dlouhým doletem. Bojí se využití ve válce na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína zavedla omezení týkající se vývozu civilních bezpilotních letounů s dlouhým doletem. Nařízení má platit od úterý. Jako důvod uvedla konflikt na Ukrajině a obavu, že by drony mohly být využívány pro vojenské účely, uvedla agentura AP. Omezení má platit dva roky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Riziko, že některá vysoce specifická a výkonná civilní bezpilotní letadla budou přeměněna k vojenskému použití, neustále roste,“ uvedlo čínské ministerstvo obchodu.

Restrikce se nebudou vztahovat na všechny drony. „Zavádí se dvouletá kontrola vývozu určitých komerčních dronů,“ uvedlo ministerstvo podle TASS. Jde o ty, které mohou létat mimo přirozenou vzdálenost zraku operátorů, zůstat ve vzduchu déle než 30 minut, mohou nést předměty a váží více než sedm kilogramů. Vývozní kontroly vstoupí v platnost v úterý, uvádí AP. Podle TASS však bude omezení platit až od září.

Čínské ministerstva dále uvedlo, čeho ještě se má omezení týkat: „Jde o speciální motory pro některé typy bezpilotních letadel, specifické vybavení, radiokomunikační vybavení a civilní zařízení pro boj s drony.“

Tajné dodávky zbraní z Číny do Ruska? Na frontě se neobjevily, to bychom řekli, uvedl Danilov

Válka na Ukrajině

Ministerstvo obchodu připomnělo, že od začátku konfliktu na Ukrajině některé čínské společnosti vyrábějící drony dobrovolně pozastavily svou činnost. Ať už na Ukrajině či v Rusku. Čína je předním výrobcem a vývozcem dronů.

Společnost DJI Technology, jeden z největších světových výrobců, své stažení z obou zemí oznámila už v dubnu 2022, aby zabránila použití svých bezpilotních letadel v boji.

Washington nedávno Čínu na základě informací tajných služeb obvinil z toho, že poskytla Rusku „zařízení používané na Ukrajině, které by mohlo mít vojenské využití“.

Peking to odmítl s tím, že s Moskvou udržuje jednání, ale pouze „o normální hospodářské a obchodní spolupráci“.

Zpráva tajných služeb vycházela z údajů ruských celních úřadů, které ukázaly, že čínští státní vojenští dodavatelé poskytli Rusku drony či navigační zařízení.

Čínská hospodářská pomoc Rusku roste, Moskvě umožňuje pokračovat ve válce

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám