Hlavní obsah

Palestinská policie zatýkala za útok na americký konvoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Šest osob zatkla ve čtvrtek palestinská policie v souvislosti se včerejším bombovým útokem na americký diplomatický konvoj v pásmu Gazy. Informovala o tom agentura DPA odvolávající se na zdroje z Lidové fronty pro osvobození Palestiny. Tři ze zadržených jsou údajně členy palestinské tajné služby, jeden má být zaměstnancem ministerstva vnitra.

Foto: Milan Turek

Po celou dobu oslav bude vévodit frýdlantskému náměstí socha generalissima císařské armády

Článek

ČTK s odvoláním na agenturu AP hovoří o pěti zatčených. Všichni mají být členy skupiny Výbory lidového odporu.

Palestinci byli zatčeni v uprchlickém táboře Džabálija, který leží nedaleko místa středečního atentátu. Případná zranění při přestřelce nebyla hlášena.

Zodpovědnost Výborů je nejasná

Palestinské radikální skupiny včetně Hamásu a Islámského džihádu se od útoku distancovaly s tím, že jejich jediným nepřítelem jsou "izraelští okupanti". Také Výbory lidového odporu později vydaly prohlášení, v němž se představitelé této nacionalistické organizace od útoku distancovali.

DPA však uvedla, že mezinárodní zpravodajská agentura sídlící v Jeruzalémě dostala ve středu anonymní telefonát, v němž se právě Výbory lidového odporu k útoku v pásmu Gazy přihlásily.

Tři američtí bezpečnostní strážci zahynuli ve středu ráno poté, co pod třetím vozem diplomatické kolony na přechodu Erez na severu pásma Gazy vybuchla nálož. [celá zpráva]

Výbory lidového odporu

Výbory lidového odporu byly založeny koncem roku 2000, tři měsíce po vypuknutí druhé palestinské intifády. Tvoří je desítky ozbrojenců, většinou odpadlíků hnutí Fatah nebo bývalých členů bezpečnostních sil, zastoupeny jsou v nich ale i další frakce včetně Hamásu a Islámského džihádu.

Skupina nemá vlastní politickou ideologii, věří však, že jedinou cestou k ukončení izraelské okupace západního břehu Jordánu a pásma Gazy je cesta síly. V uplynulých třech letech bojovníci této skupiny například pomocí silné dálkově řízené bomby vyhodili do vzduchu tři izraelské tanky. Z granátometů také ostřelovali izraelské osady v pásmu Gazy a v příhraničních oblastech.

Poté, co palestinští radikálové vyhlásili koncem června jednostranné tříměsíční příměří, se skupina Výbory lidového odporu rozštěpila na dvě křídla - Všeobecné velení a Džanínské brigády. Zatímco první frakce byla ochotna protiizraelské útoky dočasně zastavit, druhá trvala na tom, že příměří dodržovat nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám