Hlavní obsah

Izraelci vysídlili 15 Palestinců ze Západního břehu

Novinky, Blahoslav Hruška, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská armáda v úterý nařídila vypovězení 15 palestinských vězňů ze západního břehu Jordánu do pásma Gazy. Podobný postup použil Izrael v minulosti už jednou, když vypověděl z Předjordánska tři rodinné příslušníky sebevražedných atentátníků. Sklidil tehdy ostrou kritiku ochránců lidských práv, podle nichž židovský stát porušil mezinárodní zákony.

Foto: Petr Skála

Týmy devítiletých a sedmiletých borců Pragy s Brunem Kudrnou a Janem Kudrnou (foto: Petr Skála)

Článek

Patnáct Palestinců držených v takzvané administrativní vazbě - tedy bez obvinění nebo soudu - bylo převezeno z trestnic v Předjordánsku do vazebního centra na okraji pásma Gazy, odkud budou propuštěni na tamní palestinské autonomní území. Řádného soudu se ale nedočkají. K odvolání proti tomuto rozhodnutí jim bylo dáno 48 hodin.

Ochránci lidských práv protestují

Podle mezinárodních úmluv každý právo na domov a nemůže být proti své vůli vysídlen. Izrael svým nařízením obchází i pravidlo, že každý občan má právo na řádné projednání svého případu před nezávislým soudem.

Vysídlení nemají na rukou krev

Izrael k tomuto činu navíc neměl ani žádný bezprostřední důvod spojený s obavou z terorismu. Žádný z vypovězených Palestinců se přímo nepodílel na zabíjení Izraelců, takže "nemá na rukou krev", potvrdily armádní zdroje. Probíhající deportaci Palestinců, zadržených údajně pro podezření z napomáhání při protiizraelských útocích, do pásma Gazy pak zdůvodnily tím, že tito vězni nemohou být postaveni před soud, aniž by byly zveřejněny choulostivé poznatky zpravodajských služeb.

Irikát: tohle není sebeobrana

Za porušení mezinárodních úmluv o lidských právech označil bezprostředně po jejich vydání vyhošťovací příkazy palestinský ministr Saíb Irikát.

"Je to velmi nebezpečný krok. Není to akt sebeobrany. Je to akt, který zasluhuje odsouzení ze strany Spojených států, Evropské unie a dalších členů mezinárodního společenství," řekl Irikát.

Anketa

Má Izrael právo na vysídlení Palestinců, kteří podle jeho tvrzení ohrožují bezpečnost jeho obyvatel?
ano
54,7 %
ne
45,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurája novou palestinskou vládu nepovede

Palestinský premiér Ahmad Kurája nezůstane ve funkci, do níž ho 5. října jmenoval předseda palestinské samosprávy Jásir Arafat. Kurája dnes řekl vedení Fatahu,...

Výběr článků

Načítám